Skogsbränderna i Kalajoki: Svenska vattenbombare kan komma till undsättning

Tack vare regn och svagare vindar kan brandbekämparna nu fokusera på att släcka brandhärdarna. Över 200 personer jobbar dag och natt på att förebygga ny spridning. Om läget åter förvärras finns beredskap att begära svensk hjälp.

Släckningsarbetet i Kalajokiskogarna kommer att pågå i många dagar ännu.
Det brinner fortfarande på cirka 300 hektar i Kalajoki i Norra Österbotten. Det berättar Petri Lehkonen, chef för räddningskompaniet, för SPT vid 16.30-tiden på lördagen.
Skogsbranden i den torra terrängen har härjat sedan i måndags.
Brandbekämparna har under veckan arbetet hårt bland annat med att skapa korridorer i terrängen för att förhindra att branden sprids ytterligare.
Den stora skogsbranden i Kalajoki startade i måndags.

Spridningen stoppad

Det går åt det bättre hållet, konstaterar Lehkonen.
– Vi har fått regn i några omgångar och dessutom har vinden mojnat. Vi har lyckats begränsa branden, och nu arbetar vi med att släcka brandhärdarna.

Tar troligen mer än en vecka

Lehkonen konstaterar samtidigt att arbetet kommer att ta flera dagar ännu, troligen mer än en vecka.
Han säger att 200–250 personer, beroende på tiden på dygnet, arbetar med att släcka branden.

Svenska flygplan till undsättning?

Räddningsledare Jarmo Haapanen vid räddningsverket i Jokilaakso skriver på lördagen på Twitter att Inrikesministeriet förbereder sig för att begära hjälp från Sverige om situationen i Kalajoki åter förvärras.
Hjälpen skulle begäras via EU:s civilskyddsmekanism och främst handla om vattenbombare – flygplan som är specialbyggda för brandbekämpning.
Enligt tidningen Ilta-Sanomat har Sverige redan signalerat att landet är redo att skicka hjälp, men hittills har Finland inte ansett att hjälpen är nödvändig.
Ilta-Sanomat har även talat med chefen för ett svenskt helikopterföretag som har avtal om släckning med svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB. Enligt honom kan företaget skicka tio släckningshelikoptrar med 1–2 timmars varsel om en begäran kommer från Finland.
Räddningsledaren Haapanen säger att läget just nu är lugnt, men att en begäran om hjälp omedelbart kan skickas till Sverige om läget förvärras. Det är räddningsverket i Jokilaakso som bedömer om hjälpen behövs.
Även i Sverige tampas myndigheterna med omfattande skogsbränder. I landets fyra nordligaste län genomfördes hela 119 räddningsinsatser för att bekämpa bränder i skog och mark under den senaste veckan, enligt nyhetsbyrån TT.
Skogsbranden har även härjat på en plats där man förbereder resningen av ett nytt vindkraftverk.
Brandhärjade rester på en byggarbetsplats för vindkraftverk.

ANDRA LÄSER