Kerro HBL:lle: Mitä muistat kouluruotsista? Mitkä lausahdukset jäivät mieleesi?

Hufvudstadsbladet kerää suomenkielisiltä lukijoiltaan muistoja pakollisesta kouluruotsista.

Gunilla Celvingunilla.celvin@ksfmedia.fi
28.09.2022 15:19
Pakollinen kouluruotsi puhuttaa jälleen. Perussuomalaiset vaativat aiemmin tällä viikolla, että ruotsin kielen opinnot pitäisi muuttaa vapaaehtoisiksi kaikilla opintoasteilla. Puolue vetosi muun muassa siihen, että pakollinen kouluruotsi häiritsee "suomenkielisten minäkuvaa" eikä ruotsin opetus tuota todellista kielitaitoa.
Sosiaalisessa mediassa moni suomenkielinen on tämän jälkeen harmitellut, ettei omasta mielestään osaa ruotsia niin hyvin kuin haluaisi. Yleensä monelle suomenkieliselle on jäänyt kouluajoilta mieleen kuitenkin edes jotain lausahduksia ja sanontoja.
Keräämme nyt muistoja suomenkielisiltä lukijoiltamme pakollisesta kouluruotsista. 
Kerro, mitä muistat ruotsin tunneilta, etenkin mitä ruotsinkielisiä lausahduksia jäi mieleesi ja miksi. 
Voit myös esimerkiksi kertoa, millainen opettaja innosti sinua oppimaan, tai sai sinut inhoamaan ruotsinkielen opettelua sekä miten itse suhtauduit ruotsinkieleen. Voit kertoa muistojasi myös vapaamuotoisesti.
Vastaukset julkaistaan nimettöminä, mutta jätä mielellään yhteystietosi toimituksen käyttöön. Kerro myös mielellään, milloin kävit koulua ja missä päin Suomea.
Hufvudstadsbladetin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi muistaa käyttäneensä 1900-luvulla Kuopiossa Nya Vindar-nimistä oppikirjaa, jossa esiintyi muun muassa Hasse-niminen poika ja Het Potatis -niminen koulupoikien bändi, jonka hittibiisi oli Sommaren är här.
– Jostain syystä minulle jäi erityisesti mieleen lause ”jag orkar inte laga mat hela tiden”, ei aavistustakaan miksi, Yläjärvi naurahtaa. 
– Toistelin sitä joskus vuosien varrella, kun en muutoin osannut vielä lainkaan ruotsia.

ANDRA LÄSER