Också pojkar mår bra av litteratur

Många pojkar glider igenom skolan utan att lära sig förstå vad de läser. Det här oroar speciallärare Ira Aaltonen vid yrkesskolan Omnia i Esbo. – Om vi får pojkarna att läsa lite skönlitteratur har de också lättare att förstå bilens servicemanual, säger hon.

Elbranschen intresserar. Rasmus Lumme och Chia Moazezi studerar till elmontör vid yrkesskolan Omnia i Esbo. De är genuint intresserade av sitt ämne och läser gärna läroböckerna i huvudämnet – för att lära sig mera. På fritiden läser de främst tidskrifter om teknik och bilar.
Matsalen vid yrkesskolan Omnia i Alberga är mer än halvfull vid niotiden på tisdagsmorgonen. Många studerande, en del klädda i neongula arbetsvästar, börjar skoldagen med en tallrik gratis morgongröt, som skolköket bjuder på strax innan lektionerna börjar.
Chia Moazezi och Rasmus Lumme är andra årets studerande på linjen för elmontörer, de ska strax ha en lektion i sitt huvudämne, elinstallationer. På den inledande frågan om de brukar läsa böcker eller tidningar svarar de båda unga herrarna nekande, men efter en stund kommer vi till en lite annan slutsats.
– Visst läser jag Kalle Anka ibland, och så gillar jag tidskrifter som Teknikens Värld och Tuulilasi. Nästan allt som har med bilar att göra intresserar mig, säger Rasmus Lumme.
– Jag läser också samma tidningar och dessutom MTV 3:s nyheter på mobilen, säger Chia Moazezi.

Fotboll inkörsporten

Det visar sig att de båda äger varsitt bibliotekskort och också trivs på biblioteket i närliggande köpcentret Sello.
– Där är varmt, tyst och trivsamt. Vi brukar samlas där med kompisar och spela biljard. För en tid sedan lånade jag faktiskt Hobitti-boken (En Hobbits äventyr av J.R.R. Tolkien ), men den var för tjock, jag kom bara halvvägs innan motivationen tog slut, berättar Moazezi.
– Jag har senast läst Neymars självbiografi, den var bra. Nästa bok som jag planerar att läsa är den om Zlatan, berättar Lumme, som själv också spelar fotboll i ett hobbylag tillsammans med vänner från skolan.
Speciallärare Ira Aaltonen är stolt över killarnas relativt stora intresse för läsning, tidningar och böcker. Alldeles speciellt värmer det hennes hjärta att det är just en sportbok som fått Lumme att sätta sig ned och läsa.
– De här pojkarna representerar inte majoriteten här. Det är ganska ovanligt att våra studerande, speciellt de manliga, alls läser några böcker. Det brukar begränsa sig till de obligatoriska kursböckerna och alla orkar inte ens traggla sig igenom dem. Jag försöker locka dem in i litteraturens värld just genom böcker om idrottsstjärnor, säger Aaltonen.
– Det hjälper om boken är tunn, då känner jag att jag har en chans att klara av att läsa den. När vi på nian skulle läsa Okänd soldat gav jag upp redan då jag såg hur tjock den var, jag såg filmen på dvd i stället! Men då hade jag lite svårt att klara av uppgifterna kring boken, säger Moazezi.

Övar på offerter och protokoll

Omnia är en stor yrkesskola i Esbo, enheten i Alberga har cirka 900 studerande plus över 400 vuxenstuderande som studerar kvällstid. Aaltonen är medveten om att man kan examineras från yrkesskola utan att ha tagit till sig all kunskap som lärs ut i modersmålet.
– Våra elever är inte de ivrigaste av läsare. Men för att klara sig i dagens samhälle måste de lära sig att skriva vissa texter, vi övar på att göra offerter, skriva mötesprotokoll och reklamationer, sådant som behövs i affärslivet. Men mycket få blir längre underkänd i yrkesskolan, nästan alla blir klara med sin examen på tre år, säger Aaltonen.
Till hennes uppgifter hör att söka upp de svagaste läsarna och ge dem extra handledning i liten grupp. Speciallärarna har ett eget klassrum där en handfull studerande i taget får hjälp med läsandet i de ämnen och uppgifter som känns svåra. Abdi från Somalia är en av dem, han kom till Finland för fyra år sedan, studerar nu informationsteknik och sitter med en bunt matematikuppgifter framför sig.
– Matematiken är normalsvår. Men det är svårt att förstå finska. Alla våra skolböcker är på finska och det är ganska jobbigt. Mest läser jag engelska nyheter på Yles webbsidor, säger Abdi som till våren blir elektronikmontör.
Likt Abdi har en stor del av de studerande vid Omnia invandrarbakgrund och för dem vållar det finska språket stora problem, både när det gäller att läsa skolböcker som all annan slags text.
– Många av invandrarungdomarna bor nära varandra och umgås bara med forna landsmän på fritiden. På det sättet lär de sig inte finska. Också de kunde få hjälp med språket om de började läsa skönlitteratur, säger Aaltonen.

Schack på biblioteket

Inte heller Kalevi Kurvinen, första årets studerande inom säkerhetsbranschen, har en bild av sig själv som läsare. Studierna sker främst framför datorn och kretsar kring ämnen som datasäkerhet och lagstiftningen kring den. Men visst hör gratistidningen Metro till hans morgonrutiner under bussresan till skolan.
– I somras läste jag faktiskt en bok, en kompis rekommenderade Paahde (ungdomsromanen Ett hål om dagen av Louis Sachar) och den var fascinerade. Boken handlar om en pojke som skickas till ett ungdomsfängelse trots att han är oskyldig till det brott han anklagas för, berättar Kurvinen och säger att ett tillräckligt intressant ämne skulle få honom att läsa också andra böcker.
I yrkesskolans lokaler finns ett eget bibliotek, där de studerande kan låna förutom kurslitteratur också en del skönlitterära verk, på hyllorna skymtar böcker av inhemska författare som Kjell Westö och Mika Waltari. Bibliotekarie Marko Leppinen kan ändå inte påstå att speciellt många studerande tittar in för att låna romaner.
– De kommer nog främst hit för att spendera tid eller för att spela schack. Ibland kommer de efter någon skolbok på uppdrag av lärarna, suckar han.
För att främja de studerandes läsförståelse har yrkesskolan deltagit i ett EU-finansierat Taikoja-projekt, och inom ramen för den ordnade man under läsförståelseveckan författarbesök och kunde dela ut bokpresenter till studerande som visade ens lite intresse för läsning.

ANDRA LÄSER