Seniorer dejtar i rollspelslek

Finlands kändaste seniorskådespelare improviserar fram dejter i Yles sommardramaserie, som är en enkel produktion men har sina ögonblick.

Improviserad dramakomedi. Eero Ritala, Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Aake Kalliala, Esko Roine, Heikki Nousiainen, Rea Mauranen, Sinikka Sokka, Leena Uotila, Kirsti Wallasvaara och Eeva Litmanen ses i rollerna.

Bara kärlek sänds i Yle TV1 lördagar kl. 21.15, repris söndagar kl. 16.20 och fredagar kl. 20.00.

En ny finsk dramakomediserie i sex delar har något otippat premiär sommartid. Man kan misstänka att det inte är någon tungviktare Yle bränner av under rådande lågsäsong på tv-fronten.
Rakkautta vain är också något av ett experiment, där man testar ett nytt format och sätt att göra tv-drama. "Det här är inte reality", är seriens upphovspersoner själva noga med att understryka, och nej det är det inte heller. Det är snarare ett slags reality möter improvisationsteatern, vilket närmast gör det till en sorts rollspel.
Improviserad dialog är i sig inget nytt sätt att arbeta när man gör tv-drama. Den här serien tar det däremot ett steg längre då skådespelarna – alla äldre kända finska skådisar – själva har fått utveckla sin rollfigur tillsammans med seriens regissör Laura Joutsi. Något manus finns inte utöver det, utan skådespelarna sätts att agera i sina roller. Eero Ritala (som har vana av en liknande genre från sketchkaraktärtävlingen Putous) fungerar som lekledare som ger de yttre ramarna. Hans rollfigur Tommi Virtanen ordnar nämligen speeddejter för seniorer på Gumböle gård i Esbo.
Vi får alltså se de tio äldre skådespelarnas karaktärer dejta varandra – tio minuter per par och sedan byte till nästa person. Kameran klipper från den ena smått märkliga dejtingsituationen till den andra, men rent allmänt får man säga att det här är folk som kommer bra i gång. Mål i mun har de, och snabb kontakt får de med varandra, trots smålustiga märkligheter. Mötena och samtalen ageras fram smidigt och naturligt – visst märks det att skådespelarna är gamla i gamet både beträffande yrket och livserfarenheten. Det blir kanske inte så stor rörelse framåt då varje avsnitt uppehåller sig vid olika synvinklar av samma speeddejtingtillfälle, men serien har sina småmysiga stunder. Ögonblick av kontakt skildras i mötena då parterna öppnar upp för varandra i hopp om att hitta någon att fylla sin ensamhet med – eller dela säng med. Smålustigt är det ofta, men i slutändan mera drama än komedi.
Serien är inspirerad av den tyska filmen Altersglühen – Speed Dating für Senioren (som byggde på ett hörspel) från 2014 som blev till med samma metod.
ANDRA LÄSER