FFC vill se bättre service för arbetslösa i stället för aktiveringsmodellen

Aktiveringsmodellen påverkar de arbetslösas sociala förmåner. Regeringen har lovat att modellen ska slopas. Bild: Mikael Piippo/SPT

Aktiveringsmodellen kan ha sporrat arbetslösa att delta i service, men inte nödvändigtvis service som är relevant.

På fredagen publicerades Statens ekonomiska forskningscentrals rapport (Vatt) om aktiveringsmodellen. Enligt rapporten är det svårt att bedöma modellens effekt på sysselsättningen.

Finlands fackförbunds centralorganisation FFC stöder regeringens planer på att avskaffa aktiveringsmodellen. I stället behövs bättre service för arbetslösa, skriver FFC i ett pressmeddelande.

I rapporten framgår att arbetslösa framför allt har deltagit i kortvarig service för att uppfylla villkoren i aktiveringsmodellen. Enligt Saana Siekkinen, direktör på FFC, kan modellen ha sporrat arbetslösa att söka sig till service som inte nödvändigtvis är relevant med tanke på möjligheterna att få jobb.

– Det är bra att fler arbetslösa har fått delta i service. Det är ändå befogat att fråga om antalet som deltar i service skulle ha ökat också utan aktiveringsmodellen, eftersom en stor del av de arbetslösa snabbt vill få tag i nytt jobb, säger Siekkinen i pressmeddelandet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning