FFC vill ha mer personlig vägledning för arbetslösa

Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) anser att arbetslösa först ska få en anmärkning ifall de försummar sin skyldighet att söka jobb. Därefter kan man minska stödet. Bild: Pixabay-SPT

Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) förslår att Finland ska ta lärdom av hur Sverige får arbetslösa in i arbetslivet.

FFC presenterade på tisdagen en modell för hur arbetslösa lättare ska komma in i arbetslivet. Enligt FFC måste arbetslösa kunna koncentrera sig på att söka jobb utan att behöva vara rädda för att förlora sina stöd.

Förslaget baserar sig bland annat på ett nytt karenssystem och personlig vägledning av Arbets- och näringsbyrån.

– Det går att försnabba sysselsättningen genom att redan i början av arbetslösheten grundligt kartlägga de arbetssökandes situation och till exempel behov av utbildning. Jobbsökningsmålen måste vara realistiska och man måste lita på att folk själva kan bestämma vad som passar dem bäst, säger Saana Siekkinen, direktör vid FFC, i ett pressmeddelande.

Siekkinen kritiserar också aktiveringsmodellen som den förra regeringen införde. Enligt henne har det blivit ännu svårare för arbetslösa att förstå vilka skyldigheter de har.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning