FFC utlovar politisk protest den 2 februari – kräver att aktiveringsmodellen dras tillbaka

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta säger att FFC hela tiden motsatt sig aktiveringsmodellen.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Fackcentralen utlyser en politisk demonstration den andra februari, ett datum då det är möjligt att löntagare inom offentliga sektorn och handeln är i avtalslöst tillstånd. – Vi har inte beslutat om några arbetskonflikter, säger ordförande Jarkko Eloranta.

FFC:s styrelse diskuterade den så kallade aktiveringsmodellen under sitt styrelsemöte på måndagen. Orsaken är att lagen, som gör att arbetslösa får sänkta bidrag om de inte lyckats jobba eller delta i en viss mängd sysselsättande åtgärder, lett till fortsatt missnöje och bland annat ett medborgarinitiativ om att slopa den färska lagen.

Medborgarinitiativet har redan samlat omkring 130 000 underskrifter.

Eloranta tog också emot en protestadress med 7000 namn från 50 olika fackavdelning inom FFC på måndagsmorgonen.

– Det visar att folk definitivt aktiverat sig, säger Eloranta.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta säger att FFC hela tiden motsatt sig aktiveringsmodellen, med motiveringen att det redan finns sanktioner i stödsystemet. Tidigare har han också sagt att ingreppen i arbetslöshetsskyddet bryter mot konkurrenskraftsavtalet.

– Vi har försökt påverka hela tiden, och hoppats att man efter grundlagsutskottets kritiska synpunkter skulle ta förnuftet till fånga, men så blev det inte och vi har nu hamnat i det här läget.

Grundlagsutskottet fäste band annat uppmärksamhet vid att modellen är schematiskt, medan olika individers möjligheter att få jobb eller stödåtgärder på olika håll i landet varierar.

Statsminister Juha Sipilä (C) har å sin sida bemötte det med ett löfte om att näringscentralerna får tilläggsresurser om det uppdagas att det inte finns till räckligt med stödåtgärder för alla. Han lovade det under statsministerns frågetimme på söndagen.

Nu säger Eloranta att det finns två politiska processer som är nyckeln - dels medborgarinitiativet mot aktiveringsmodellen som ska behandlas i riksdagen, dels den andra förnyelse som nu bereds, som handlar om aktivt arbetssökande. Eloranta kräver att beredelserna avbryts och att aktiveringsmodellen dras tillbaka.

– Några arbetskonflikter har vi inte beslutat om. Det är upp till vart och ett förbund.

Ändå infaller den utlysta demonstrationen på en tidpunkt då offentliga sektorns och handelns avtal gått ut – fredagen den 2 februari – och det är möjligt att de är i avtalslöst tillstånd, vilket öppnar ett helt annat scenario för konflikter.

Är tidpunkten vald med tanke på det?

– Nej, det har inte varit orsaken. Vi har velat gå framåt så, att vi har ett stormöte med FFC:s medlemsförbund nästa vecka och sedan en större åsiktsyttring. Men det är möjligt att en del är i avtalslösa vid den tidpunkten, säger Eloranta.

– Den första kontrollperioden för de arbetslösa tar slut i slutet av mars, och det betyder att man i april börjar känna av den i praktiken. Precis som med semesterpengen brukar det komma en reaktion då det för första gången blir verklighet.

Stormötet blir den 23 januari, och då diskuterar medlemsförbunden vidare.

Platsen för demonstrationen är inte klar än – "torget är inte bokat", säger Eloranta – inte heller om övriga centralförbund är med. Eloranta säger att alla förbund är välkomna. STTK:s och Akavas styrelser ska också inom kort diskutera aktiveringsmodellen, som trädde i kraft vid årsskiftet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00