FFC: "Regeringens lagstiftningsarbete präglas av ansvarslös brådska"

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC anklagar regeringen för att ha frångått det etablerade trepartssamarbetet.

– I stället för ett verkligt trepartssamarbete får arbetsmarknadsorganisationerna ta del av färdiga lagförslag eller så får vi delta i arbetsgrupper där det inte går att reda ut frågorna eller bedöma konsekvenserna av lagförslagen, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

FFC antyder att regeringen vill förvandla fackförbunden till tandlösa statister.

– Arbetsmarknadsorganisationerna görs till ett fikonlöv, som regeringen använder för att för att kunna säga att lagberedningen har gjorts i samarbete med alla berörda parter, tillägger Eloranta.

FFC säger sig inte ha fått tillräckligt med forskningsdata om konsekvenserna av regeringens förslag att luckra upp bestämmelserna för visstidsanställningar. Enligt regeringens förslag ska det bli lättare att säga upp unga under 30 år som har tidsbundna kontrakt och jobbar på företag med färre än 20 anställda.

Enligt FFC kommer regeringen att skicka lagpropositionerna om den andra aktiveringsmodellen på remiss under sommaren utan att förhandla med fackförbunden.

Hittills har regeringen bjudit in arbetsmarknadsorganisationerna främst för att lyssna men inte för att delta, skriver FFC i sitt pressmeddelande.

– Lagförslagen innebär en stor risk för att unga marginaliseras och att det blir vanligare med obefogade uppsägningar, säger Eloranta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03