FFC: en majoritet av finländarna stöder vår demonstration

Pauliina Tistelgren från Helsingfors deltar i demonstrationen på Senatstorget. Bild: Martti Kainulainen

Manifestationen mot regeringens aktiveringsmodell för arbetslösa har främjat debatten om arbetslöshetsskyddet. Det anser chefredaktör Jonny Smeds på Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC.

– Det är svårt att säga hur många vi blir. Busslasterna med våra medlemmar har rullat in till Helsingfors både i dag och i går. Vi räknar med tusentals demonstranter, säger Jonny Smeds på FFC.

På onsdagen gick FFC ut med ett pressmeddelande där fackförbundet anklagade arbetsgivarna för att överdriva de ekonomiska förlusterna som förorsakas av fredagens strejker. Företagarnas krav på att begränsa strejkrätten har väckt ilska. Antalet strejker i Finland motsvarar i själva verket det europeiska genomsnittet, skrev FFC:s specialforskare Tapio Bergholm i ett uttalande.

– Det är egentligen ganska få av våra medlemsförbund som har gått in för att strejka i samband med fredagens demonstration. Enligt Yles enkät så stöder en majoritet av finländarna vår demonstration så det finns en stark uppbackning av dagens protest, säger Smeds.

Varför hoppade ni av förhandlingarna om aktiveringsmodellen för att sedan protestera mot riksdagens beslut i efterhand?

– Vi deltog inte i arbetsgruppens möten därför att uppdraget var så snävt formulerat. Vi hade ingen som helst möjlighet att ta upp våra egna förslag eller påverka arbetsgruppens slutsatser. Trots det så har vi ju lobbat riksdagsledamöter flitigt under processens gång, säger Smeds.

Enligt FFC behöver Finland nu en ny aktiveringsmodell som gör det möjligt för de arbetslösa att få bättre handledning och påverka sin egen situation.

– Man måste kunna kombinera kortvariga ströjobb och arbetslöshetsunderstöd på ett vettigare sätt. Vi behöver inte heller den typen av byråkrati som kräver att man ska skicka ett visst antal ansökningar per månad för att inte blir berövad på sin dagpenning, vilket aktiveringsmodellens andra fas kräver, säger Smeds.

Hurdan respons har ni fått hittills?

– Vi har fått både ris och ros. Många är glada över att vi för de arbetslösas talan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning