FFC, Akava och STTK ger sitt stöd för EU:s återhämtningspaket

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK ger sitt stöd för EU:s gemensamma återhämtningspaket. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Det kan få stora konsekvenser för Finland om landet säger nej till EU:s återhämtningsfond. Det är löntagarcentralorganisationerna FFC:s, Akavas och STTK:s budskap till beslutsfattarna.

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK vädjar till beslutsfattarna att de ska godkänna EU:s gemensamma återhämtningspaket på 750 miljarder euro.

Organisationerna anser att konsekvenserna för Finland kommer att bli enorma ifall paketet inte godkänns i riksdagen.

Riksdagen ska rösta om frågan nästa vecka. För att paketet ska bli godkänt krävs två tredjedelars majoritet.

Enligt organisationerna skulle Finland hamna i den yttersta kretsen inom EU om landet säger nej till paketet. Organisationerna påpekar att under de närmaste åren kommer det att fattas flera stora beslut inom unionen, bland annat om klimatet, ekonomin och handelspolitiken.

"För att driva de här frågorna behövs brett samarbete", skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Organisationerna påminner också att unionens sjuåriga budget är kopplad till återhämtningsfonden.

"EU:s stimulanspaket blickar mot framtiden och skapar ny hållbar tillväxt. Paketet främjar kraftigt till exempel digitalisering, kunnande och cirkulär ekonomi, som skapar nya arbetstillfällen och konkurrenskraft på den globala marknaden. Innehållet i paketet är inte perfekt, men beslut som fattas i en grupp är alltid kompromisslösningar", skriver organisationerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning