Snart kan man uppleva teceremonier i Nordsjötappning igen – "Vi följer bara våra egna regler"

På torsdag den 10 mars ordnas nästa teceremoni på Villa Lill-Kallvik i Nordsjö.

"Var inte rädd, stig in i vårt tehus", skriver gruppen i pressmeddelandet. För att delta i en teceremoni behöver man anmäla sig per mejl till adressen: teceremoni2020@gmail.com.
Jonas Forsbacka
08.03.2022 14:04 UPPDATERAD 08.03.2022 15:45
"Malin Kivelä är en trovärdig temästarinna. Hon är samtidigt charmerande och lågmält auktoritativ när hon för oss genom ritualen, sköljer koppar och brygger fyra koppar grönt te som vi sörplar under uppmärksam tystnad." Så beskrev HBL:s recensent Otto Ekman de teceremonier som Kivelä med flera arrangerade i konstnärsresidenset Villa Lill-Kallvik i Nordsjö för två år sedan. Nu är ceremonin, som beskrevs som en blandning mellan teaterpjäs och ritual, tillbaka.
"Vi inbjuder publiken att delta i en slags teceremoni. Det är ingen traditionell teceremoni, formen är performativ och vi följer bara våra egna regler, men den har inspirerats av bland annat den koreanska och japanska teceremonin, samtidigt som vi lagt till egna element. Vi har ett tehus där publiken får sitta på sina stolar, vi har te som vi serverar i omgångar som vi avnjuter tillsammans medan vi tar del av det som händer innanför och utanför utrymmet", skriver Malin Kivelä i ett mejl till HBL.
Nästa "föreställning" ordnas torsdagen den 10 mars på Villa Lill-Kallvik. Efter det ordnas fyra 90 minuter långa teceremonier till, den 12, 13, 16 och 17 mars.

Utan ord

Gruppen bakom ceremonierna består av Malin Kivelä, Åsa Nybo, Riina Huhtanen, Bella Miettinen, Hanna Raita-aho, Helena Sandman, Shina Sirén och Jens von Weissenberg.
"Ångan ryker, reglerna håller och stillheten sänker sig. Utanför rasar världen", skriver man också som reklam för teceremonierna i pressmeddelandet.
Kivelä skriver att föreställningen är så gott som utan ord. De första ceremonierna ordnade man under coronapandemins första år. Då ville man att folk skulle få sitta tillsammans och känna närvaron av varandra.
"Det kändes nästan radikalt", skriver Kivelä.
Artikel uppdaterades 15.28 med citat av Malin Kivelä. Rättelse 15.44: det är inte fråga om japanska teceremonier.

ANDRA LÄSER