Oroligheternas höst i ligan

Jani Honkavaara fick inte förlängt med SJK, Jose Riveiro fortsätter inte i Inter och Joaquin Gomez verkar lämna HIFK där han gjort succé.

Jani Honkavaara fortsätter inte i SJK medan Joaquin Gomez verkar ersätta.

Mika Lehkosuo ser säkert sin chans att återvända till fädernelandet men vem basar över HIFK nästa säsong?

Lehkosuos kurva har pekat neråt sedan han fick sparken från HJK. Kurvan pekade de facto neråt redan före det men efter avskedandet har det gått ännu sämre.

Sejouren i Kongsvinger i norska division ett blev pannkaka. Ännu värre var att Lehkosuo hade en klausul i kontraktet som gjorde att han inte ens kunde lämna klubben trots att han fick sparken. I avtalet stod nämligen något i stil med att Lehkosuo måste fullgöra sitt kontrakt även om han får sparken från den syssla han anställdes för att sköta. Så efter att klubben sade upp hans tränarkontrakt har han vänt papper och/eller sorterat videoklipp.

Lehkosuo kändes en gång som en given man för SJK. SJK:s ambitiöse, förmögne och oerhört nyckfulle ägare Raimo Sarajärvi har inte brist på växelpengar. Däremot verkar omdömet brista lite ibland.

Den tränarkarusell han administrerat under alla år sedan mästartränaren Simo Valakari lämnade klubben är av sällan skådat slag.

Också Lehkosuo har garanterat funnits på Sarajärvis radar för i ett skede var Lehkosuo nummer ett bland klubblagstränarna i Finland.

Skulle Sarajärvi i dag ringa upp skulle Lehkosuo skriva under ett kontrakt utan att tveka. Det samtalet lär inte komma för HIFK:s succétränare Joaquin Gomez verkar vara Sarajärvis val.

Gomez har gjort ett oerhört bra jobb i HIFK, ruskat om rejält och nått resultat.

Synd för Kamraterna om och när han lämnar men samtidigt är det skäl att komma ihåg att förutsättningarna och resurserna ligger på en helt annan nivå i Seinäjoki. Lönemässigt kan HIFK inte på långa vägar mäta sig med SJK och Seinäjokiklubben är trots alla problem under senare år en slumrande jätte. Att tröskeln att få sparken är extremt låg är en naturligtvis en nackdel men den nästa att få det sällar sig till en tämligen namnstark skara. Valakari, Boström, Kautonen och Eremenko för att nämna några.

Honkavaara hade väldigt gärna fortsatt i sin hemstad.

Den sympatiske, pragmatiske, krävande och kunnige Honkavaara verkade lyckas med det som SJK varit i behov av så länge. Nämligen lite lugn och långsiktighet. SJK var, och är fortfarande, i allra högsta grad med i medaljracet. Men efter att Honkavaara meddelade att han inte fortsätter i klubben har SJK förlorat två ligamatcher på raken.

Sarajärvi har skapat SJK ur tomma intet och får naturligtvis göra vad han vill. Han var en gång i tiden också intresserad av att gå in med ansenliga summor i HIFK men de planerna stötte på patrull då Helsingforsföreningen, lite karikerat uttryckt, gärna ville ta emot pengar men inte dela med sig av makten.

Sarajärvi, som gjort sig en förmögenhet i fastighetsbranschen, har kommit på kant med tränare efter tränare. Hur går det med Gomez? Historien talar inte för spanjoren.

Gomez landsman José Riveiro lämnar Inter efter denna säsong. Riveiro, med rötterna i karga Galicien och Vigo, lär lämna Finland bakom sig. Inte så att det inte skulle finnas finska klubbar som gärna skulle anställa honom men siktet är inställt på utlandet.

Inter behöver en ny tränare med andra ord. I den ekvationen kunde Lehkosuo passa in. Inter opererar inte med samma resurser som klubben en gång i tiden gjorde men hör ändå till de mest välskötta i Finland.

Vem som tar över i HIFK? Sportchefen Mika Lönnström är ibland överraskningarnas man men denna gång behöver han, om han inte vill, gå skallgång efter en ny tränare.

Antti Niemi och Hannu Patronen finns redan på föreningens lönelistor och duon kunde vara värd att chansa på.

Blir en intressant klubblagshöst i finsk fotboll. Många lösa trådar som ska bindas ihop i höststormarna.

ANDRA LÄSER