Friluftsbadet i Alberga är en stor succé

2013 fattades beslutet att bygga ett friluftsbad bredvid simhallen i Alberga, bredvid idrottsparken. Trots sommarens omväxlande väder har friluftsbadet i Alberga lockat massor besökare ända sedan badet slog upp sina dörrar 16 maj. Ungefär 3 000-4 000 har besökt badet per dag.

Anneli Wikström har varit och tränat vattengymnastik på friluftsbadet i Alberga sedan det slog upp sina dörrar.
Himlen är täckt av grå molntäcken och bakom dem gömmer sig solen. Det ser ut som om det skulle börja regna vilken sekund som helst. Men ändå har det samlats rikligt med människor på friluftsbadet i Alberga. Simbassängerna kryllar av barnfamiljer, det skvalpar och skriks ur rutschbanorna och flitiga simmare rör sig i den varma, klarblå 50-metersbassängen. På de gröna gräsmattorna runt bassängerna ligger barnfamiljer och äter mellanmål. Friluftsbadet i Alberga slog upp sina dörrar den 16 maj och har tagit emot en stadig ström av besökare varje dag. Enligt Esbo stads simhallschef Ari Jaakkola har det nya friluftsbadet överträffat alla förväntningar.
Molnen hindrar inte flitiga simmare.
– Vi trodde inte att det skulle vara så här populärt, medger han.
Jaakkola berättar att de var förberedda på många besökare, men inte så många som det har varit.
– Vi har haft ungefär 65 000 besökare per månad trots att inomhusbassängerna har varit stängda sedan midsommaren. I medeltal har vi haft ungefär 3 000–4 000 besökare per dag, säger Jaakkola. Han berättar också att de på en av de varmaste dagarna under sommaren spräckte rekordbubblan med rejält över 4 000 besökare.

"Alla i Esbo har väntat på det här"

Marit Lähde och Marit Spångberg sitter på handdukar på en gräsplätt med sina döttrar och njuter av friluftsbadet trots det mulna men varma vädret. Spångberg berättar att hon var på badet fem gånger förra veckan medan Lähde besökte det tre gånger.
– Det här är mycket bra och vi har sett fram emot det länge. Alla i Esbo har väntat på det här badet, säger Spångberg. Hon berättar att de tidigare var tvungna att åka hela vägen till Helsingfors och Gumtäkt för att få en liknande upplevelse. Lähde inflikar att hon är från Kyrkslätt och det har känts som en onödigt lång resa.
– Det är inte bara rent och fint här utan också jätteförmånligt.
Spångberg är också lycklig över friluftsbadets position bredvid idrottsparken och berättar att hon brukar gå till parken och träna först innan hon sedan kommer och simmar med barnen.
Marit, Pamina och Xenias Spångberg och Mari och Ruska Lähde har besökt friluftsbadet i Alberga flera gånger under sommaren. De säger att alla i Esbo har väntat länge på det här.
Pia Järvi spenderar dagen i bassängen med sina söner Simeon och Kinyi. De båda pojkarna skvalpar ivrigt i bassängen med 30-gradigt vatten.
– Det här är andra gången vi är här och det är jätteskönt att kunna njuta av att simma, till och med en så här molnig dag, säger hon och kallar vattnet ett alldeles härligt element att spendera tid i.
Molnen hindrar inte Pia Järvi och sönerna Simeon och Kinyi från att komma och njuta av friluftsbadet i Alberga.
Men det är inte bara barnfamiljer som dras till det nya friluftsbadet. Anneli Wikström brukade komma till simhallen tre gånger i veckan innan friluftsbadet fanns. När friluftsbadet blev färdigt har hon varit fem gånger i veckan och simmat och gjort vattengympa.
– Det här är alldeles härligt och det borde finnas friluftsbad överallt. Jag brukar komma och dra ett pass på ungefär en timme här i bassängen tillsammans med min dotter, fast hon tycker det räcker med ett 45 minuters pass, säger hon och skrattar glatt. Hon säger att det är skönt att det finns ställen där hon kan hålla på med vattengymnastik utomhus och att det är den bästa träningsformen som finns.
Badvakten Mats Matveinen är inte överraskad att friluftsbadet är så populärt.
– Det är så många som har väntat på det här. Vi lockar också till oss människor i alla åldrar. På dagarna är här fullt med barnfamiljer och på kvällarna kommer ungdomarna när de har slutat jobba, berättar han.
Friluftsbadet i Alberga är komplett med en 50-metersbassäng, en barnbassäng, en gympabassäng och rutschkanor. Bassängerna hålls varma hela tiden och där finns aktiviteter för både barn och vuxna.

ANDRA LÄSER