Fruktträd och bärbuskar mår bra av att beskäras varje vår. Rätt tid att göra det är innan löven har spruckit ut, då är växterna fortfarande i vilotillstånd. När vårsolen börjar värma vaknar buskarna snabbt till liv och exempelvis svartvinbärsbuskens knoppar öppnar sig snart.
– Vinbärsbuskar kan beskäras genast när snön har smultit. Man klipper bort de äldsta grenarna helt så att busken har ett 20-tal livskraftiga kvistar. För att bärbuskar ska ge en så riklig skörd som möjligt lönar det sig att klippa dem varje år, säger trädgårdsrådgivare Riikka Kerttula på Biolan.
Kom i gång i trädgården på våren
Också prydnadsbuskar behandlas på samma sätt, man klipper bort avbrutna, mossiga och gamla grenar. Det är främst taggiga buskar, som midsommarrosen och björkspirea, som kan klippas helt ned.
Alprosor och små barrträd lever farligt om våren, då solen får vätskan att avdunsta medan rötterna fortfarande står i frusen mark. Många tror då felaktigt att de ständigt gröna buskarna har förfrusit under vintern, men den verkliga orsaken är att de torkar i vårsolen. Ett sätt att rädda dem är att klä dem i säckväv, alternativt kan man vattna myllan med varmt vatten efter att risken för nattfrost har upphört.
– Alprosens blad hänger ned för att minska på avdunstningen, det är ett tecken på att den lider av torka. När bladen reser sig i normal position vet man att rötterna får vatten igen, säger Kerttula.
Mossa hotar gräsmattan
Gräsmattan ser ofta bedrövlig ut efter vintern, brungul och tillplattad. Den behöver också skötsel, men inte genast.
– Gräsmattan måste få torka upp efter snön innan man gör något åt den. Om man står och trampar på den våta myllan packas den tätt och då kvävs gräsrötterna. Det är då mossan tar över gräsmattan. Rätt tidpunkt att kratta gräsmattan är när tjälen har gått ur marken och myllan har torkat upp, påminner Kerttula.
För att få bukt med mossa som redan hunnit slå rot mellan grässtråna hjälper rätt slags gödsel, sådan som är menad enkom för gräsmattan, den får mossan att torka.
– Många låter bli att gödsla gräsmattan för att på så sätt slippa klippa den så ofta. Men det är fel taktik, om gräset inte får näring tar ogräset snabbt över och då försvinner själva gräsmattan steg för steg. För att hålla gräsmattan snygg och tät behövs både näring och en regelbunden klippning.