Vjachireva tar timeout – för att inte tappa kärleken till handbollen

OS-handbollens bästa spelare Anna Vjachireva är den senaste i raden av världsstjärnor att ta timeout från idrotten på grund av hälsoskäl.

12.08.2021 18:59
Tennisens storstjärna Naomi Osaka drog sig ur franska öppna mästerskapen för att värna om sin psykiska hälsa.
Osakas beslut väckte starka känslor då hon inför turneringen i Paris meddelade att hon inte tänker ställa upp på de obligatoriska presskonferenserna efter matcherna. Osaka bötfälldes 15 000 dollar efter den inledande matchen och riskerade att diskvalificeras om mediebojkotten fortsatte. Dagen efter beskedet beslutade stjärnan att dra sig ur turneringen för att "skydda sin psykiska hälsa".
Simone Biles chockade en hel idrottsvärld då hon mitt under OS i Tokyo meddelade att hon tar timeout från gymnastiktävlingarna där hon var det starkast lysande stjärnan och den största medaljfavoriten av alla. Biles sade att hon led av psykisk ohälsa och därför kände att hon måste ta en paus från idrotten. Hon kom tillbaka och vann ett OS-brons efter sin timeout.
Nu gör den ryska handbollsspelaren Anna Vjachireva som Osaka och Biles och tar en timeout från idrotten. Vjachireva valdes till OS-handbollens mest värdefulla spelare i Tokyo då det ryska laget slutade tvåa efter finalförlust mot Frankrike.
– Jag vill tillbaka till handbollen så jag måste sluta nu, säger hon i en intervju för fasthandball.com.
Hon säger i intervjun att hon känner att hon tappat glöden och glädjen för sporten hon älskar och att hon inte vill riskera att känslorna blir permanent om hon inte gör något åt saken.
– När du vaknar och känner att du inte vill gå på träning, när då går på gym och känner att du inte heller vill vara där vill du bara gråta. Jag är rädd för att de här känslorna kommer att få mig att hata handboll om jag inte stannar upp i tid.
Vjachireva säger att hon inte vet hur länge hon är borta från handbollen eller när hon gör comeback. Efter OS-finalen var det många som trodde att hon gjort sin sista match i karriären.
Vjachireva kramade om både lagkamrater och motståndare på planen och stannade länge kvar och talade med andra spelare.
Till vardags spelar 26-åringen i Rostov-Don och åtminstone lagets svenska tränare Per Johansson ger sin stjärna sitt fulla stöd och sin förståelse för att vara borta från handbollen så länge hon känner att hon behöver det.
– Jag har pratat med henne om hennes livssituation. Något går också sönder i mig när jag ser hennes intervju efter matchen där hon bönar och ber om förståelse. Jag sade till henne ”bry sig inte om ett skit vad andra tycker, fokusera bara 100 procent på dig själv”. Jag kommer för alltid att stå i hennes ringhörna, säger han till Sportbladet.
Johansson menar att Vjachireva är helt i en klass för sig i handbollen.
– När hon spelar handboll som i semifinalen visar hon en överlägsenhet av sällan skådat slag. En jämförelse med Leo Messi räcker inte. Jag tror vi måste jämföra med Michael Jordan och Alexander Karelin för att sätta den ”lilla jättens” prestation i sitt rätta perspektiv. Hon gör saker på handbollsplanen som vi aldrig sett förut, säger han om ryskans insats i OS-semifinalen till Sportbladet.

ANDRA LÄSER