USA:s försvarschef Mark Milley: Ryssland har förlorat över 100 000 man

Flera länder rapporterade om ny vapenhjälp till Ukraina när 54 länders representanter möttes vid militärbasen Ramstein i Tyskland på fredagen, under ledning av USA.

Amerikanske generalen Mark Milley. 
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
20.01.2023 19:32 UPPDATERAD 20.01.2023 20:36
Totalt handlar det om ett militärpaket på 2,5 miljarder dollar med fokus på luftvärnssystem. Till exempel lovar Tyskland, Nederländerna och USA leverera Patriot-luftvärnssystem till Ukraina. 
Enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin är det avgörande ögonblick och gruppen av länder kommer inte att slå ner på takten.
– Jag är säker på att Ukrainas bundsförvanter runtom i världen är beredda att göra det som krävs, så länge det krävs, sa Lloyd Austin vid en presskonferens vid Ramstein på fredagen. 
Finland meddelade tidigare på fredagen att landet bidrar med ytterligare ett militärt stödpaket, värt mer än 400 miljoner euro. Även Sverige kommer att att donera ett nytt militärt stödpaket, värt cirka 380 miljoner euro, till Ukraina.
Det som krävs, så länge det krävs, var budskapet på presskonferensen. Men trots att flera länder skeppar över både krigsutrustning och soldater som ska träna de ukrainska styrkorna att använda utrustningen rätt, har Tyskland fortfarande inte fattat något beslut om Leopard 2-stridsvagnar.
En reporter på plats frågar om Tyskland kan ses som en pålitlig allierad då de drar fötterna efter sig i frågan.
– För det första, det här handlar inte om ett visst medel. Vårt mål är att ge Ukraina möjligheten att vara framgångsrikt i nära framtid. Om vapnen används korrekt kommer det att göra så att Ukraina är framgångsrikt, svarar USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
Rysslands anfallskrig mot Ukraina kommer förr eller senare att avslutas vid förhandlingsbordet, säger USA:s högste general Mark Milley. Lidandet och förlusterna har var varit enorma på bägge sidor. Enligt Milley har Ryssland förlorat "en bra bit över" 100 000 man.
Försvarschef Mark Milley ser inte att Ukraina kommer att kunna få bort ryska trupper från alla de ockuperade ukrainska områdena i år. 
– Det här är ett svårt krig. Det är en mer eller mindre statisk frontlinje. 
Kriget kommer att sluta vid förhandlingsbordet, enligt Mark Milley.
– President Putin kan avsluta kriget i dag. Det börjar bli en absolut katastrof för Ryssland. Han kan avsluta kriget och han borde göra det, säger Mark Milley.  
Reportrar pressar på om Tyskland gör tillräckligt för att hjälpa Ukraina och om Tyskland kan ses som en pålitlig bundsförvant.
– Ja, men vi kan alla göra mer. USA kan göra mer. Men Tyskland har gjort en betydande insats, säger Austin och räknar upp bland annat Gepard-luftvärnstanks.
– Tyskland är värd för 39 000 av mina trupper och för deras familjer. Våra länder har haft en bra relation genom åren, vi kommer att fortsätta med det, svarar Lloyd Austin.

ANDRA LÄSER