Krigföring och turism kan inte vara förenligt

Det är moraliskt och etiskt fel att samma ryssar som - implicit eller via apati - stöder Putins krigsmaskin i Ukraina ska få visum och välkomnas som turister till Finland och övriga västvärlden. Finlands regering fattade rätt beslut genom att kraftigt begränsa antalet visum till ryssar. Att det drabbar även ryssar som motsätter sig kriget är bara att beklaga.

Utrikesminister Pekka Haavisto redogjorde på tisdagen för de nya visumreglerna för ryssar,
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
16.08.2022 15:30
Då det gäller Rysslands hänsynslösa anfall mot Ukraina och rådande världsordning är det viktigt att den ryska diktatorn inte uppmuntras till liknande angrepp i fortsättningen. Putin kan inte få en lättköpt seger, helst ingen seger överhuvudtaget.
Putin har ett starkt stöd på hemmaplan för sitt krig, eller specialoperation som hemmapubliken luras tro att det är fråga om. I en sådan situation känns det onekligen absurt att ryssarna reser omkring i  Finland och andra EU-länder som turister och köpsugna konsumenter. Resandet kom igång på nytt då pandemibegränsningarna upphörde tidigare i sommar och just nu tar Finland emot cirka 1 000 ryska visumansökningar varje dag. 
Samtidigt dödar den ryska armén varje dag oskyldiga människor ett stenkast bort i Ukraina och åsamkar landet ofantliga materiella skador. Det känns helt enkelt inte rätt. Också de vanliga ryssarna, av vilka många stöder Putins krigståg, bör uppmärksammas på det orimliga och förhindras turista hos oss och andra västländer under rådande förhållanden.

ANDRA LÄSER