Coe stödjer knäböjande på prispallen i OS

Det är förbjudet att uttrycka politiska åsikter under OS. Det tycker Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe är fel.– Jag har varit tydlig med min åsikt, om en aktiv vill knäböja på prispallen stödjer jag det, säger han.

Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe sade vid sitt besök på friidrottsarenan i Tokyo att han tycker att OS-medaljörer ska få knäböja på prispallen i OS.
Coe är i Tokyo för att besöka OS-organisationen och titta på friidrottsarenan. Då passade han på att ge sitt stöd till idrottare som i spåren av vårens och sommarens protester mot rasism och polisvåld valt att bland annat knäböja inför sina matcher och tävlingar.
– Idrottare är en del av världen och de vill spegla världen de lever i. För mig är det fullständigt acceptabelt så länge det görs i respekt för andra idrottare, vilket jag tror att de flesta idrottare förstår till fullo, säger Coe.
Coe har redan tidigare sagt att han stödjer respektfulla protester och att det är omöjligt att separera idrott från sociala och kulturella frågor.
Internationella olympiska kommittén (IOK) har öppnat för att det kan bli förändringar av regel 50 som förbjuder politiska protester under OS- tävlingarna och ett besked kan komma i januari.
Frågan drivs av de aktivas råd i IOK och har blivit högaktuell i år i och med Black Lives Matter-frågan och protesterna mot rasism. Och det är just frågan om rasism och mänskliga rättigheter som IOK kan tänka sig att tillåta aktioner kring.
ANDRA LÄSER