”Var och en badar för sig själv men alla är ändå tillsammans” – Sompasauna i Helsingfors är mer än bastu och bad

– En butelj vatten och en handduk räcker för en perfekt kväll. Inte ens handduken är nödvändig, säger Niklas Roiha när han ångande av svett och fukt kliver ut ur Sompasauna. Han har varit aktiv i bastugemenskapen de senaste åren. Nu är bastuns öde igen ovisst.

I bastu nummer tre brukar det vara allt mellan 90 och 120 grader varmt.  Sompasauna är Niklas Roihas favoritplats i Helsingfors. Han arbetar som lärare och har besökt Sompasauna flera gånger i veckan de senaste åren. 
Sandra Brobornsandra.broborn@ksfmedia.fi
07.10.2022 19:50 UPPDATERAD 07.10.2022 21:09
På Hermansstrand, cirka tjugo minuters promenad från Fiskehamnens metrostation i Helsingfors, skymmer en handfull björkar ingången till Sompasauna. Den där omtalade, alternativa gratisbastun i Helsingfors som du kanske har hört talas om men inte själv besökt. Själv har jag regelbundet besökt Sompasauna sen i våras – och fascinerats, som så många andra.
– Vi tar hand om allting tillsammans, ingen betalar eller säljer någonting. Allt är gjort av dem som kommer hit. Det är ett mirakel att det här fungerar. Det finns ingen hierarki och ingen säger till dig vad du ska göra, utan folk bara gör det för att det måste göras, säger Lauri Hiekkaranta, som varit en aktiv besökare i sex år.

ANDRA LÄSER