Putin höjer beredskap för kärnvapenstyrkor – EU finansierar vapen till Ukraina

EU stänger luftrummet för ryskt flyg och unionen finansierar vapenleveranser till Ukraina. Det säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I Ryssland har president Vladimir Putin höjt tonläget med ett nytt kärnvapenhot.

Bild från Vladimir Putins tal till nationen innan Ryssland gick in i Ukraina i torsdags morse.
27.02.2022 18:13 UPPDATERAD 27.02.2022 20:34
EU stänger luftrummet för ryskt flyg. Förbudet gäller även för "oligarkers privatplan" underströk EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett framträdande i EU:s högkvarter i Bryssel.
Vid hennes sida stod EU:s utrikeschef Josep Borrell, för att markera tyngden i besluten.
Unionen beslutar också att finansiera vapenleveranser till Ukraina. Det är första gången som EU finansierar vapenleveranser ett land utanför unionen.
Direkt efter beskedet i Bryssel meddelade Sveriges regering att man skickar bland annat 5 000 pansarskott till Ukrainas regering.
EU förbjuder även det ryska statskontrollerade mediehuset RT och likaledes statsstyrda nyhetskanalen Sputnik att verka inom unionens gränser, "för att stoppa spridning av lögner", enligt von der Leyen.

"En katastrof för världen"

Beslutet kommer några timmar efter att Vladimir Putin uppgett att han beordrat förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Den ryske presidenten meddelar att de förband som ingår i det så kallade avskräckningsförsvaret ska försättas i särskild stridsberedskap.
– Länder i väst har inte bara vidtagit ovänliga åtgärder mot vårt land i den ekonomiska sfären, utan topprepresentanter för ledande Natoländer har också gjort aggressiva uttalanden gällande vårt land, sade Putin i ett tv-sänt framträdande.
Ukrainska soldater i utkanten av Charkiv under lördagen.
Vita huset och Nato reagerade på Putins nya kärnvapenuttalande.
– Det här är ett mönster vi har sett från president Putin genom hela den här konflikten: att skapa hot som inte existerar, bara i syfte att rättfärdiga ytterligare aggression, säger president Joe Bidens pressekreterare Jen Psaki till tv-kanalen ABC.
– Det här är farlig retorik. Det är ett agerande som är oansvarigt, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till CNN.
Från ukrainskt håll säger utrikesminister Dmytro Kuleba på en digital presskonferens att "det får inte knäcka oss".
– Om Putins hot om att använda kärnvapen säger jag bara en sak: det vore en katastrof för världen.
Läs också Rysslandsexperten Hanna Smiths kommentar om ryskt kärnvapen.

Samtal mellan parterna

Efter olika uppgifter från de två stridande parterna meddelade Ukraina att landet går med på samtal med Ryssland, samtal som ska hållas vid landets gräns mot Belarus.
Det säger utrikesminister Kuleba är en seger för hans land.
– Ryssland har inte tidigare velat tala med oss. Sedan, när de lidit förluster, så har Ryssland ställt ultimatum.
– Men nu när vill de tala med oss, förutsättningslöst, så är bara det en seger för Ukraina.
President Volodymyr Zelenskyj är inte lika optimistisk.
– För att vara ärlig, som jag alltid är: Jag tror egentligen inte att mötet kommer att leda till något resultat. Men låt dem pröva det här, säger han i en video.

"Charkiv under vår kontroll"

Från marken i Ukraina kommer rapporter om strider i och utanför Charkiv, landets näst största stad, belägen bara två mil söder om den ryska gränsen.
"Charkiv är helt under vår kontroll", sade regionstyrets ledare Oleh Sinehubov på Telegram. Han tillade att en rensningsoperation genomförs där ryska soldater drivs ut ur staden.
Tidigt på söndagen, invasionens fjärde dag, uppgavs att ryska soldater avancerat till Charkiv och att gatustrider förekom där. Civila i staden uppmanades att hålla sig inomhus.
Enligt Storbritannien och USA avancerar inte Ryssland som planerat i Ukraina, trots att Rysslands försvarsbudget är tio gånger så stor som Ukrainas.

Enorma explosioner

I Kiev lystes himlen tidigt på söndagsmorgonen upp av enorma explosioner. Enligt myndigheterna rörde det sig om ett angrepp mot orten Vasylkiv söder om huvudstaden. Där ska en oljedepå ha träffats av projektiler.
Människor som har sökt skydd i ett underjordiskt parkeringsgarage i Kiev, natten till söndag.
Myndigheterna varnade Kievs invånare om att giftiga gaser spreds och uppmanade dem att stänga sina fönster ordentligt.
En annan explosion inträffade vid den civila Zjuljany-flygplatsen i Kiev, enligt Zelenskyjs kansli.
Presidenten beskriver i ett videoinspelat tal till nationen natten som "brutal" och gör gällande att det skett ryska attacker mot bostadsområden. Kievborna har sökt skydd i tunnelbanan och inomhus. Ett utegångsförbud gäller för att skydda civila.

Många civila döda

Uppgifter om antalet dödsoffer varierar och är svåra att verifiera. Parternas egna uppgifter stämmer hittills inte överens med de oberoende beräkningar som har gjorts.
Hundratusentals människor uppges sakna antingen el eller vatten eller både och. En del broar och vägar har förstörts, vilket gör att vissa är avskurna från mat och andra förnödenheter.
FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde på söndagen att 368 000 människor är på flykt till grannländer, och antalet fortsätter att stiga.
Väst har svarat med nya hårda sanktioner mot Ryssland. De riktas dels mot centralbanken, dels mot vissa banker som utesluts från det internationella kommunikationssystemet Swift, meddelade USA:s regering och EU-kommissionens ordförande sent på lördagskvällen.
Flera länder har också aviserat pengar och vapenleveranser till Ukraina. Zelenskyj hyllar hjälpviljan och beskriver det som att en "kraftfull koalition till stöd för Ukraina" har bildats.

ANDRA LÄSER