VBL: Österbottens tingsrätt behandlar mordförsök som motiverades av mannens heder

Mannen ansåg att hans ex-fru kränkte hans heder genom att umgås med andra män. Därför kände sig mannen tvungen att mörda henne, anser åklagaren.

Åklagaren hävdar att mannen knivhögg sin ex-fru för att värja om sin heder. Bilden är en illustration.
Österbottens tingsrätt behandlar för tillfället ett misstänkt mordförsök, där en 48-årig irakisk man har knivhuggit sin 40-åriga ex-fru. Enligt åklagaren är det fråga om hedersvåld, skriver Vasabladet (Vbl).
– Det här var ett klart försök till mord. Det var i förväg planerat och dessutom utfört på ett rått sätt. Motivet till dådet var att den åtalade mannen hade en uppfattning om att han kunde rädda sitt rykte och anseende genom att mörda sin ex-fru, säger häradsåklagare Kreetta Mäki-Kahra enligt Vbl.
Knivhuggningen ägde rum på yrkesutbildningsinstitutet Vamia den 2 oktober i fjol. Båda två studerar på institutet, där han råkade i gräl med sin fru. När frun vände ryggen drog han en kniv och knivhögg henne. Kvinnan skadades allvarligt, men överlevde.
Mannens försvar bestrider mordförsök, men medger grov misshandel. I polisutredningen framkom att han ogillade sin frus umgänge med andra män, speciellt en.
– Min huvudman begick dådet eftersom han hade blivit till åtlöje i sina vänners ögon på grund av sin ex-frus relationer. Men han medger ingen planering och hade inte för avsikt att döda henne, säger advokat Anni-Leena Träskbäck enligt Vbl.
Kvinnan och mannen skiljde sig efter att de kommit till Finland 2015. Enligt Vasabladet är ex-paret kristna irakier som kommit till Finland via Turkiet.
Kvinnan kräver skadestånd på över 18 000 euro.
Dessutom är mannen åtalad för olaga hot, vilket han bestrider.

ANDRA LÄSER