Fetisov är redo för hockey i Berghäll

Hockeyprofilerna Esa Tikkanen och Vjatjeslav Fetisov träffades på en affärs- och miljökonferens i Helsingfors i början av november. Om några månader är den legendariska ryssen tillbaka i Finland och då på skridskor i Berghäll. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

I fjol var det president Sauli Niinistö. I februari kommer Vjatjeslav Fetisov. Det finns många orsaker att spela hockey i Helsingfors.

Turneringen på konstisbanan i Helsingfors centrum trappar upp med fint besök. Den ryske hockeylegenden Vjatjeslav Fetisov deltar med eget lag. Syftet är att göra stadsborna uppmärksamma på klimatförändringen överlag och kanske speciellt kring Nordpolen – och spela hockey.

Och hockey är något som det nuvarande sändebudet vid Förenta Nationernas miljöprogram kan. Fetisov. som också är en omtyckt politiker och nationalklenod i hemlandet, arbetar i dag internationellt för arktiska områden. I slutet av april är han med och både arrangerar och spelar på Nordpolen i "The Last Game", den sista hockeymatchen.

För de flesta hockeyälskarna är den drygt 60-årige Fetisov backklippan i den röda Sovjetmaskinen. Världsmästerskap, klubbmästerskap, olympiska guld och även spel i NHL. Om några månader är han på isen i Helsingfors.

– Klimatförändringen är en av vår tids största utmaningar. Förändringen pågår just nu. Idrott är en bra inkörsport i ett ämne som är gemensamt för grannländerna och så viktigt för hela planeten. Det kommer att bli skoj att spela utomhus i Helsingfors i februari, säger Vjatjeslav Fetisov till HBL.

"En stor profil"

Turneringen på Braheplanen arrangeras av organisationen Save Pond Hockey. Föreningen arbetar för mera naturis och ett bättre klimat. Under vinterhalvåret avlöser organisationens klimatsmarta hockeyturneringar varandra på olika håll i Finland.

– Jag råkade se ett pressmeddelande om Fetisovs medverkan i matchen på Nordpolen och tänkte att han och vi arbetar för samma mål men med lite olika medel. Så vi tog kontakt med honom och snart därefter träffades jag och han på en miljökonferens i New York, säger Svante Suominen som är ansiktet utåt och idéspruta i Save Pond Hockey.

– Jag minns bra när Vjatjeslav Fetisov promenerade in i salen. Han är verkligen en karismatisk person och lätt att komma överens med. En stor profil och ledare, helt enkelt.

Höga profiler har tidigare besökt konstisen i Berghäll. För ett år sedan trixade president Sauli Niinistö med pucken, eller var det så att han snuvade den några gånger av den kanadensiska ambassaden? Och det skridskoåkande folket älskade det. Turneringen är öppen för alla. I februari är det 32 lag med.

– Då krävdes egentligen inga specialarrangemang. Hur det blir nu är en bra fråga, säger Svante Suominen.

Tränaren Viktor Tihonov (t.v.), målvakten Vladislav Tretjak (i mitten) och Vjatjeslav Fetisov firar ännu ett världsmästerskap i München den 2 maj 1983. Bild: Matti Björkman

Läge att tänka om

FN:s klimatpanel IPCC:s färska utredning beskriver effekter av en global uppvärmning på 1,5 grader och vilka utsläppsminskningar som skulle behövas för att begränsa uppvärmningen till en sådan nivå. Rapportens titel i sin helhet är "Effekter av global uppvärmning på 1,5 grader över förindustriella nivåer och relaterade utsläppsbanor för växthusgaser, i syfte att stärka den globala förmågan att svara mot hotet från klimatförändringen, målsättningar inom hållbar utveckling och ansträngningar för att utrota fattigdom".

Rapporten är indelad i fem kapitel. Ett av dem fokuserar på effekter en uppvärmning på 1,5 grader får för naturen och människan, på risker som undviks vid 1,5 grader jämfört med 2,0 grader samt på brytningsskeden då det inte längre går att vända utvecklingen.

Matchen som spelas på Nordpolen den sista veckan i april 2019 är ett sätt för världsorganisationen att synliggöra problemet. Förutom Vjatjeslav Fetisov deltar en lång rad hockey- och andra kändisar, bland dem Jari Kurri och Esa Tikkanen.

– Jag är född 1986 så jag har varit tvungen att läsa på lite. Men jag insåg snabbt vilken fantastisk spelare Fetisov var. Och nu är han här igen och för en god sak, säger Svante Suominen.

Fakta

Detta handlar det om

Förenta Nationernas miljöprogram vill uppmärksamma polarregionerna och klimathotet med en Sista hockeymatch på Nordpolen. Den spelas den 24-25 april 2019.

Hockeyturneringen på Braheplanen spelas lördagen den 9 februari.

Spelarna som deltar i evenemanget på Nordpolen möts och spelar i Rovaniemi veckan innan.

Sedan bär det av via Nordnorge till den kanske inte så eviga isen.

Vjatjeslav Fetisov

Född den 20 april 1958 i Moskva.

Rysk politiker samt före detta professionell ishockeyspelare och -tränare.

Fetisov spelade som back och anses vara en av de bästa spelarna på den positionen i ishockeyhistorien. Han är också medlem i Hockey Hall of Fame sedan 2001.

Kapten för det sovjetiska ishockeylandslaget i många år.

Har vunnit två OS-guld (1984, 1988) och ett OS-silver (1980). Sju VM-guld (1978, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989, 1990), ett VM-silver (1987) och två VM-brons (1985, 1991). Med Sovjetunionen vann han också Canada Cup (1981).

Under sex år, 2002-2008, var Fetisov idrottsminister i Ryssland. Det var under Vladimir Putins första ämbetsperiod som Rysslands president.

I dag är han FN:s sändebud i miljöfrågor särskilt i arktiska områden.

I rymden har Vjatjeslav Fetisov en asteroid uppkallad efter sig, 8806 heter den.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning