Fet men "fit" - en fet myt?

Bild: Mostphotos

Det finns inget som stödjer idén om en "hälsosam" fetma, enligt ny studie. Personer som lider av fetma löper större risk att drabbas av sjukdom, oavsett om deras metaboliska värden är bra eller inte. Studien har fått kritik för ogrundade antaganden om vad som är hälsa.

Under den pågående europeiska fetmakongressen (European Congress on Obesity) i Porto, Portugal, passade forskarna på att sticka hål på en seglivad myt: den om "hälsosam" fetma.

För enligt myten går det nämligen att vara fet och i form på samma gång. Så länge värdena är normala är risken att drabbas av sjukdom inte större än för andra, mer normalviktiga personer, hävdas det.

För att gå till botten med detta påstående analyserade forskare vid University of Birmingham hälsouppgifter från 3,5 miljoner britter mellan 1995 och 2015.

Vikten i sig

Från dessa spårade forskarna personer som var feta, men hade normala värden. De led alltså – trots sin fetma – varken av hjärtsjukdom, högt blodtryck, höga kolesterolvärden eller typ 2-diabetes.

Trots det löpte de större risk att drabbas av både hjärtsjukdomar och stroke, visade det sig. Även om värdena förblev normala.

– Tidigare har vi trott att övervikt resulterar i hjärtattacker och stroke eftersom övervikten höjer blodtrycket och blodfetterna, men den här studien visar att överviktiga eller feta personer löper en ökad risk att drabbas, även om alla värden är normala. Bara det faktum att du är överviktig ökar alltså risken för hjärtattack och stroke, säger Mike Knapton vid British Heart Foundation till BBC News.

Fördelningen avgör

Forskarna betonar dock att studien ännu inte är publicerad, varför den inte har genomgått den sedvanliga vetenskapliga granskningen.

Enligt Mike Knapton är resultaten ändå något av en väckarklocka.

Tom Sanders, professor emeritus vid King´s College i London, säger däremot att en svaghet hos studien är hur forskarna definierar de olika värdena för om en person är "hälsosam" eller inte.

Han påpekar även att hur kroppsfettet är fördelat också påverkar risken. Exempelvis visar forskning att det är betydligt farligare att ha extrakilona runt midjan och magen, än om det är mer jämnt fördelat på kroppen. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03