Festyra, parader och fyrverkerier – Nordkorea firar efter kärnvapentest

Firandet ägde rum på Kim Il Sung-torget i centrala Pyongyang. Bild: AFP / Lehtikuva / Str

Invånarna i Nordkoreas huvudstad Pyongyang har gått man ur huse för att fira forskarna bakom landets sjätte kärnvapentest, det hittills kraftigaste.

Människor kantade gatorna i Pyongyang på onsdagskvällen och vinkade till bussar som transporterade vetenskapsmännen till Kim Il Sung-torget i stadens centrala delar. Där fortsatte firandet med fyrverkerier som sköts upp över tiotusentals civila och militärer som samlats för evenemanget.

"Vi bjuder den största ära åt kamrat Kim Jong-Un, den högste ledaren, som har åstadkommit den största bedriften i det koreanska folkets historia", stod att läsa på ett av plakaten.

"Ingen kan stoppa oss på vägen mot framtiden", löd ett annat.

Talare vid tillställningen lovade att den nordkoreanska militären "kommer att göra processen kort med de gangsterlika USA-imperialisterna genom de mest skoningslösa och kraftfulla förebyggande attackerna om de och de andra horderna av förrädare utlöser ett krig".

Kärnvapentestet har lett till starkt fördömande globalt. USA, Sydkorea, Japan och andra länder med stort inflytande i FN:s säkerhetsråd vill se hårdare sanktioner mot Nordkorea. Även EU förbereder en skärpning av sanktionerna.

I juli genomförde Nordkorea sin första framgångsrika provuppskjutning av en interkontinental ballistisk robot, med kapacitet att nå stora delar av USA:s fastland.

Ett stort antal civila och militär i Pyongyang deltog under firandet av diktaturens sjätte kärnvapentest. Bild: AFP / Lehtikuva / Str

Fyrverkerier över militärparaden. Bild: AFP / Lehtikuva / Str

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning