Festligt diktfyrverkeri

Bild: xx

Annika Sandelin & Karoliina Pertamo

Potatisens dröm,

Schildts & Söderströms 2016

Annika Sandelin och Karoliina Pertamo följer upp den hyllade babypoesiboken Råttan Bettan och masken Baudelaire (2013) med Potatisens dröm, ännu ett brokigt fyrverkeri av lustfyllt rimmande dikt. Många av dikterna utgår från överraskande perspektiv. En vandrande pinne blickar tillbaks på fasansfulla och underbara stunder i livet, trafikljusets röda gubbe känner sig förbisedd, och en pytteliten tigerräka kärar ner sig i en gädda. Sandelin har blick för det absurd men tonen är genomgående ömsint och inkännande.

Vissa dikter fungerar som egna berättelser, exempelvis dikten om hur jordklotet kläcks ur ett gigantiskt ägg eller dikten om Tim Timid vars känslighet får doktorn att konstatera:

"Du är skör som papper/Du måste ta det väldigt lugnt/Och andas i etapper//Sådan är din verklighet/Men tänk i fantasin/kan du dansa jorden runt/och dricka jordgubbsvin".

Fantasins kraft är också denna rika diktsamlings bränsle. Medan en dikt sätter ord på upplevelsen av att kunna flyga, begrundar en annan mysteriet med Greg Grönwalls tystlåtna tupp. Även sorgmod ryms med i form av en mörk fågel eller som i dikten "Ibland" där både lyckan och svårmodet kommer och går, till synes godtyckligt. Allt medan potatisen drömmer om ett liv som cirkusartist och det pågår strumpdisco i tvättkorgen.

Potatisens dröm blandar högt och lågt i en sinnlig sillsallad, toppad med ordlekar och genuin språkglädje. Pertamos fyndiga bildlösningar och varma färgskala fångar stämningslägen och knyter ihop diktsamlingen till en helhet. Det är vackert, underhållande och stämmer till eftertanke – kort och gott, en fullträff!

Maria Lassén-Seger

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00