Festlig gratäng
Fiskgratäng var länge det bästa man kunde beställa på restaurang. Nu lagar vi paradrätten hemma.
För 4 personer, 50 minuter
700 g filéer rödspätta utan skinn
1 tsk salt
1/2 fiskbuljongtärning
Till potatismoset:900 g potatis, mjölig sort
2 äggulor
50 g smör
salt och vitpeppar
Till såsen:2 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
3 msk riven ost
salt och vitpeppar
citron och dill till garnering
Gör så här:1. Skala, koka och pressa potatisen. Smaksätt med äggulor, smör, salt och peppar. Spritsa eller klicka ut moset längs kanten på en ugnsfast form.
2. Koka upp vatten, vin och grädde i en kastrull. Smula ned en buljongtärning och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 5 minuter. Tillsätt fint riven ost, salt och peppar.
3. Rulla ihop fiskfiléerna med det som har varit skinnsidan inåt. Lägg rullarna tätt i en kastrull. Täck med vatten. Salta lätt och smula i en halv buljongtärning. Sjud fisken 2 minuter under lock. Lyft över den till den ugnsfasta formen. Fördela såsen över fisken men inte över moset. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 5–7 minuter. Garnera med citron och dill.