Festlig gratäng

Rödspättagratäng i portionsform är en riktig vardagsfest. Bild: TT

Fiskgratäng var länge det bästa man kunde beställa på restaurang. Nu lagar vi paradrätten hemma.

Rödspättagratäng

För 4 personer, 50 minuter

700 g filéer rödspätta utan skinn

1 tsk salt

1/2 fiskbuljongtärning

Till potatismoset:

900 g potatis, mjölig sort

2 äggulor

50 g smör

salt och vitpeppar

Till såsen:

2 dl vatten

2 dl torrt vitt vin

1 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

3 msk riven ost

salt och vitpeppar

citron och dill till garnering

Gör så här:

1. Skala, koka och pressa potatisen. Smaksätt med äggulor, smör, salt och peppar. Spritsa eller klicka ut moset längs kanten på en ugnsfast form.

2. Koka upp vatten, vin och grädde i en kastrull. Smula ned en buljongtärning och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 5 minuter. Tillsätt fint riven ost, salt och peppar.

3. Rulla ihop fiskfiléerna med det som har varit skinnsidan inåt. Lägg rullarna tätt i en kastrull. Täck med vatten. Salta lätt och smula i en halv buljongtärning. Sjud fisken 2 minuter under lock. Lyft över den till den ugnsfasta formen. Fördela såsen över fisken men inte över moset. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 5–7 minuter. Garnera med citron och dill.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning