Ferrari, Lamborghini, Bentley – presidentsonens konfiskerade lyxbilar säljs på auktion i Schweiz

På bilden bogseras två Ferraribilar bort av polisen vid Genèves flygplats 2016 sedan de beslagtagits i samband med en korruptionsutredning mot Ekvatorialguineas vicepresident. Nu ska en samling av hans lyxbilar säljas på auktion. Arkivbild. Bild: Laurent Gillieron/TT-AP

En samling lyxbilar som beslagtagits från Ekvatorialguineas vicepresident Teodorín Nguema Obiang ska säljas på auktion i Schweiz. De beräknas inbringa 18,5 miljoner schweizerfranc, drygt 17 miljoner euro.

I samlingen finns enligt auktionshuset Bonhams bland annat sju Ferrari, tre Lamborghini, fem Bentley, en Maserati och en McLaren.

Bilarna beslagtogs av myndigheter i Schweiz i samband med en rättsprocess mot Teodorín Nguema Obiang, son och trolig efterföljare till president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, som styrt Ekvatorialguinea i 40 år.

I februari avskrevs anklagelserna om ekonomiska brott, men bilarna konfiskerades. Enligt schweizisk lag kan åklagare lägga ner fall om den misstänkte går med på att betala kompensation. Ekvatorialguinea har även gått med på att betala motsvarande ungefär 1,2 miljoner euro i rättegångskostnader.

I oktober 2017 dömdes Teodorín Nguema Obiang till villkorlig dom i Frankrike för att ha plundrat statskassan i sitt land för att köpa egendom i Frankrike. Han anklagades för att ha spenderat mer än tusen gånger sin officiella årsinkomst på ett sexvåningshus i en fashionabel del av Paris, en samling snabba bilar och dyrbar konst.

Ekvatorialguinea är ett av Afrikas oljerikaste länder, men större delen av landets befolkning lever i fattigdom.

Ekvatorialguineas vicepresident Teodorín Nguema Obiang. Arkivbild. Bild: Jerome Delay/TT-AP

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning