Ferrari firade i Ungern – Vettel i VM-ledning inför sommarvilan

Sommarlov. Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas gjorde vinnaren Sebastian Vettel sällskap på prispallen. Nu börjar en fyra veckor lång paus i formel 1. Bild: AFP-Lehtikuva / Attila Kisbenedek

Ungerns GP blev en total framgång för Ferrari. Sebastian Vettel vann före Kimi Räikkönen och de fick sällskap på pallen av Valtteri Bottas.

Loppet var också ett perfekt exempel på teamanda. Bottas släppte förbi Hamilton på 45:e varvet och han tog upp jakten på Räikkönen.Det var ändå överenskommet att ifall engelsmannen inte klarar av att ta sig förbi Räikkönen, skulle han i sin tur släppa förbi Bottas och återställa den rättvärdiga ordningen. Det gjorde han på sista varvet.

Hos Ferrari var det aldrig någon diskussion. Tysken var snabbast i starten och ledde efter den första kurvan. Räikkönen la sig bakom och försvarade med bravur sin plats mot de få försök till attacker som Bottas och Hamilton gjorde. Men hade Räikkönen kunnat vinna loppet? Kanske om han inte hade gjort det lilla misstaget i kvalet.

– Även om jag startade som tvåa ville jag självklart vinna men det gick inte. Det är svårt att köra om på den här banan och man tar det alltid extra försiktigt när man kör mot stallkamraten. För att det skall gå enkelt måste killen framför göra ett misstag och det gjorde inte Sebastian, säger Räikkönen efter loppet.

Räikkönen tyckte att han gjorde en bra start men när duellen ner mot första kurvan är mot stallkompisen tar man inte i alltför hårt.

– Under loppet låg jag i mitten mellan Vettel och en Mercedes, som jagade mig hela tiden. Först var det Bottas och sedan Hamilton, men jag kände mig aldrig hotad på fullt allvar. Å andra sidan vet jag också hur snabba de kan vara på rakorna. Andra platsen här helt ok även om jag kanske var lite snabbare än Sebastian.

Bottas jagade sin landsman i många varv men kom aldrig tillräckligt nära. Han fick en tillsägelse att släppa förbi Lewis och låta honom försöka. Men engelsmannen kom inte heller ifatt även om det såg så ut i några varv.

– Först och främst vill jag tacka Lewis och teamet för att de höll sitt ord om att vi skulle byta plats igen om han inte kom om Kimi, säger Bottas.

-Blev dock lite nervös för jag tappade ganska mycket till Lewis på grund av långsammare bilar som jag skulle varva. Kom ifatt igen och på sista varvet flyttade han sig. Vad som gör det hela så otroligt är att vi körde om en plats på pallen och viktiga poäng om VM-titeln.

Trots att Sebastian Vettel ledde hela loppet var det inte lätt.

– Jag hade problem med styrningen som inte var rak och drog till vänster. I vänster kurvorna var det ok men i de till höger kändes det underligt och det tog ett tag innan jag vande mig. Dessutom fick jag stränga order om att hålla mig borta från kantstenen och de använder man ofta här. Så därför kändes loppet extra långt och jag drog en lättnadens suck när flaggan kom ut. Men så här efteråt spelar det ingen roll. Jag vann ju, säger Vettel.

– Måste också lovorda Kimi. Skönt att ha honom bakom sig för även om han är lite snabbare pressar han mig inte.

För Vettel och Ferrari var det här en härlig revansch för nederlaget på Silverstone för två veckor sedan. Där var det Mercedes som vann dubbelt.

Hos Red Bull däremot kunde man knappast tala om laganda. Max Verstappen körde på Daniel Riccirardo efter ett knappt halvt varv och australiensaren tvingades bryta med en oljeläcka. Det berömda leendet var långt borta när han kom tillbaka till garaget. Domarna hade samma uppfattning som Daniel om vem som var skyldig och var helt eniga och holländaren fick ett tidsstraff på 10 sekunder.

På tisdag och onsdag körs en test med gamla och unga förare på Hungaroring och sedan blir det en lång paus. Räikkönen sa att han skulle tillbringa den med familjen. Bottas skall åka hem till Finland. Bada bastu och dricka en öl.

Nästa lopp är klassikern Belgiens GP den 27 augusti.

1 Sebastian Vettel Ferrari 1:39:46.713

2 Kimi Räikkönen Ferrari +0.908

3 Valtteri Bottas Mercedes +12.462

4 Lewis Hamilton Mercedes +12.885

5 Max Verstappen Red Bull +13.276

6 Fernando Alonso Mclaren +71.223

7 Carlos Sainz Toro Rosso +1

8 Sergio Perez Force India +1

9 Esteban Ocon Force India +1

10 Stoffel Vandoorne Mclaren +1

11 Daniil Kvyat Toro Rosso +1

12 Jolyon Palmer Renault +1

13 Kevin Magnussen Haas +1

14 Lance Stroll Williams +1

15 Pascal Wehrlein Sauber +2

16 Marcus Ericsson Sauber +2

17 Nico Hulkenberg Renault DNF

NC Paul di Resta Williams DNF

NC Romain Grosjean Haas DNF

NC Daniel Ricciardo Red Bull DNF

1 Sebastian Vettel Ferrari 202

2 Lewis Hamilton Mercedes 188

3 Valtteri Bottas Mercedes 169

4 Daniel Ricciardo Red Bull 117

5 Kimi Räikkönen Ferrari 116

...

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning