Fennovoima bestrider Greenpeace beräkningar

Bild: Markku Ruottinen

Miljöorganisationen Greenpeace bedömer att produktionskostnaderna på kärnkraftverket som Fennovoima håller på att bygga i Hanhikivi underskattats rejält.

– 50 euro per megawattimme är en dröm. Det är omöjligt att uppnå ett sådant pris, säger Greenpeace nederländska kärnkraftsexpert Jan Haverkamp.

Han säger att produktionskostnaderna för nya kärnkraftverk uppskattats vara mycket högre och att produktionskostnaderna på ryskbyggda kärnkraftverk inte är lägre än för andra länders kärnkraftverk. Produktionskostnaderna påverkar kraftigt lönsamheten för kärnkraftverken.

I Finland har systempriset för elektricitet rört sig kring 20–32 euro per megawattimme den här månaden. Det finns just nu inget tryck att höja priset men framtiden är svår att förutse på sikt.

Det är meningen att Hanhikivi kraftverk ska börja producera el 2024.

Fennovoima bestrider Greenpeace påståenden. Kommunikationschef Maira Kettunen på Fennovoima säger att man kommit överens om 50 euro per megawattimme med kraftverksleverantören. Priset gäller de första åren, inte hela brukstiden, som beräknas vara minst 60 år.

– Det typiska är att priset sjunker med tiden, säger Kettunen.

Rysk välfärdsfond

Kommunikationschefen för Greenpeace Finland, Juha Aromaa, räknar upp andra öppna frågor i finansieringen av Hanhikivi. Kraftverksleverantören, ryska Rosatom, är storägare i Fennovoima, och huvudentreprenören är ryska Titan-2.

Aromaa undrar i vilken valuta finansieringen räknats ut i: euro eller rubel? Rubelns värde har rasat i och med Rysslands ekonomiska problem.

– Har Fennovoima alternativa finansieringskällor? säger Aromaa.

Kettunen säger att det inte finns några oklarheter i Fennovoimas finansiering. En fjärdedel står ägarnas kapital för och återstoden finansieras med krediter som Rosatom ordnar.

Cirka 2,4 miljarder euro kommer från Rysslands nationella välfärdsfond. Nästan en miljard har lyfts från fonden.

Välfärdsfonden samlades in när olje- och gaspriserna var höga. Nu har den ryska regeringen tvingats använda fonden för sina utgifter.

Tidtabellen sinkas?

Behandlingen av byggtillståndet för Hanhikivi kraftverk började i juni och Fennovoima hoppas få tillstånden 2018. Just nu bygger man infrastruktur i Norra Österbotten.

– Byggnadstillståndsansökningen är mycket generell, säger Aromaa.

Haverkamp tror att byggandet av de ryska kärnkraftverken har saktat av överallt på grund av den ekonomiska krisen i Ryssland.

På bygget i Hanhikivi förekom betalningsstörningar i början av året. Titan-2 hade inte betalat avtalsenliga ersättningar till de finska underleverantörerna. I mars meddelade Rosatom att betalningstrafiken fungerade igen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning