Femtonårig aktivist visar vägen på klimatmarschen i Helsingfors

Femtonåriga Greta Thunberg säger att klimatångest är ett ganska vanligt fenomen för att klimatförändringen är väldigt skrämmande. Bild: TT/Jessica Gow

"Vi måste agera nu. Vi måste bete oss som man gör i en akut kris och göra något, och inte bara prata om att göra något." Det är Greta Thunbergs budskap på dagens klimatmarsch i Helsingfors.

När Stockholmstjejen Greta Thunberg var åtta eller nio år sade hennes lärare att man ska släcka lampan och spara papper, för klimatets skull. Hon tyckte det lät konstigt.

– För om människan kan påverka klimatet borde alla prata om det hela tiden, men ingen pratade om det, säger hon.

Hon började läsa på om ämnet och lärde sig mer. Det gav henne en insikt.

– Jag märkte att många visste om klimatförändringen, men ljög hela tiden. De sade att det är viktigt att göra något, men de gjorde inget. Jag blir arg på dem som vet men inte gör något, säger hon.

Greta Thunberg, 15, väckte uppmärksamhet när hon skolstrejkade varje dag fram till det svenska riksdagsvalet, för att politikerna ska ta i klimatutmaningen på allvar. Hennes föräldrar tyckte inte om det.

– De tyckte jag kunde hitta ett annat sätt, men de kunde inte hindra mig. Och de förstår varför jag gör det, säger hon.

En klimatmarsch startar i dag från Senatstorget kl 15 för att makthavarna ska ta ansvar för klimatförändringen. De folkrörelser som ordnar marschen betonar att det fortfarande finns hopp att hejda klimatförändringen till 1,5 grader om alla samarbetar för att människan ska lyckas halvera de globala utsläppen till 2030.

Marschen kräver att Finland ska avveckla alla skattelättnader/stöd till fossil energi till 2020, nolla nettoutsläppen till 2030, bli kvitt fossil energi till 2035 samt att Finland inte ska öka skogsavverkningen och att inga nya torvtäkter ska öppnas.

Politiker från flera partier kommer att möta demonstranterna utanför Riksdagshuset.

Sedan valet har hon klimatstrejkat varje fredag, suttit utanför riksdagsbyggnaden i Stockholm. Hon säger att det lindrar klimatångesten.

– Det gör en skillnad när man känner att det man gör har en mening, ett syfte. Jag mår mycket bättre av det.

I Finland har en grupp aktivister sympatistrejkat med Greta Thunberg, suttit på Riksdagshusets trappa på fredagarna. Hon uppskattar det och tackade ja när de bjöd in henne till klimatmarschen i Helsingfors. Hon väljer färjan i brist på ett mer ekologiskt färdmedel. Hela familjen slutade flyga för tre år sedan.

– Jag har slutat äta kött och mejeriprodukter. Vi har elbil och vi odlar lite eget på tomten. Vi köper inga nya saker om vi inte absolut behöver. Det är inte svårt att avstå, för jag bryr mig inte så mycket om det materiella. Det känns bättre, jag mår bättre, säger hon.

Ändå räcker det inte till att en del avstår medan andra fortsätter som förut. Klimatmarschen kräver politiska lösningar för att hjälpa hela samhället att ställa om. Sverige ligger en bit före Finland, men Greta Thunberg ger inte mycket för svensk klimatpolitik.

– Sverige är verkligen ingen förebild. Svenskarnas klimatavtryck är stort, vi lever långt över planetens gränser. Vi måste fokusera på att minska utsläppen dramatiskt för att komma åt klimatkrisen, säger hon.

Greta Thunberg har Aspergers syndrom, en form av autism. Hon tror att det påverkar hennes uppfattning av klimatkrisen.

– Man ser världen lite mer svartvit, mer konkret.

Positiva nyheter om mer förnybar energi varvas med negativa nyheter om ökande utsläpp. Vilken blir din bild av klimatutmaningen?

– Utsläppen ökar. Det säger väl det mesta.

Greta Thunbergs budskap på marschen är kristallklart:

– Vi måste agera nu. Vi måste bete oss som man gör i en akut kris och göra något, och inte bara prata om att göra något.

Hon fokuserar på insatser som kan förändra framtiden.

Är du hoppfull?

– En kort tid framöver har vi ett fönster öppet, snart kommer det att stänga. Så länge det är öppet måste vi göra allt vi kan för att förhindra en klimatkatastrof, säger hon.

Greta Thunbergs fokus är på handling, inte på hoppfullhet.

– Ibland kan hoppet vara i vägen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning