Femton procent av egnahemshusen i Finland har för få brandlarm – få använder sig av kolmonoxidvarnare

Många har för få brandlarm hemma, uppger försäkringsbolaget If. Bild: Mostphotos.com

Kolmonoxidvarnaren är än så länge relativt okänd bland finländarna. Den är inte lagstadgad, men en lika viktig säkerhetsanordning som brandvarnaren, uppger försäkringsbolaget If.

– Enligt lag ska varje hem ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter, oavsett om det är ett hög-, rad- eller egnahemshus. Till exempel ska ett 150 kvadratmeter stort hus ha åtminstone tre brandvarnare, säger Laura Utunen, produktchef för egendomsförsäkring hos If, i ett pressmeddelande.

I en undersökning som utfördes av If framkom att 15 procent av finländska hushållen inte använder sig av tillräckligt många brandvarnare i förhållande till storleken.

Kolmonoxidvarnare saknas

Undersökningen visar också att kolmonoxidvarnare saknas i många hushåll där det finns skäl att ha en sådan. Det lönar sig att ha ett kolmonoxidlarm i hus där det finns en eldstad, bakugn eller bastu som värms med ved.

– Kolmonoxidvarnare är betydligt mindre kända. De är däremot lika viktiga som brandvarnare fast de inte är lagstadgade, säger Utunen i pressmeddelandet.

Kolmonoxid är en lukt-, smak- och färgfri samt dödlig gas som årligen orsakar dödsfall i Finland. Kolmonoxid uppkommer i förhållanden med knapp förekomst av syre vid ofullständig förbränning, till exempel av bensin, olja, trä eller gasol.

If granskade närmare 15 000 av de finländska hus som har en hemförsäkring hos bolaget under en tre år lång period.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning