Femton personer åtalas för misshandel och rån i Lillhoplax

Rättegången inleddes i Helsingfors tingsrätt på onsdagen. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

I slutet av mars rånade och misshandlade ett gäng unga vuxna en minderårig person och knivhögg en annan i Lillhoplax i Helsingfors, enligt åtalet som lästes upp i Helsingfors tingsrätt på onsdagen. Åklagaren kräver fängelsestraff för alla åtalade.

På onsdagen inleddes rättegången i Helsingfors tingsrätt mot 15 personer som står åtalade för grovt rån och grov misshandel.

Enligt åklagaren samlades ett antal unga män en lördag i mars vid köpcentret Jumbo i Vanda. Åtminstone fem av dem gick in för att köpa engångshandskar och sällträn.

Därefter åkte männen till en adress i Lillhoplax, där de mötte resten av de åtalade. På plats i Lillhoplax tog förövarna på sig masker och handskar. Därefter omringade och attackerade de två personer – den ena 16 och den andra 17 år.

Det äldre offret knivhöggs i benet och sparkades i huvudet under misshandeln. Den yngre, 16–åringen, misshandlades med sällträn och blev bestulen på sin telefon.

Misshandeln anmäldes till nödcentralen och strax efteråt häktades tio personer misstänkta för grov misshandel och grovt rån. Ytterligare fem personer häktades några veckor senare.

Under polispådraget strax efter dådet beslagtog polisen sällträn, men också två djungelknivar, andra eggvapen och ett skjutvapen.

Dådet var planerat och fler kunde ha skadats, men enligt förundersökningsprotokollet lyckades tre personer springa undan när attacken började.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för alla 15 personer, som antingen använt våld, varit med som chaufförer eller haft del i att planera attacken. Dessutom ingår bland annat åtal för narkotikabrott.

Flera av de åtalade har vägrat uttala sig om händelserna i Lillhoplax. En del av dem är tidigare straffade och minst en hade en villkorlig dom hängande över sig då brotten begicks.

Motivet till överfallet är tills vidare oklart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning