Femton år utan Astrid Lindgren

I dag är det 25 år sedan Astrid Lindgren dog. Bild: Björn Larsson Ask/TT

Stefan Löfven önskar henne Nobelpriset och Jimmie Åkessons inspiration upprör. Femton år efter Astrid Lindgrens död är författaren fortfarande ständigt aktuell.

Astrid Lindgren var en fantastisk författare och person, även om jag aldrig träffade henne så var hon en mycket varm person som borde ha fått Nobelpriset i litteratur under många, många år.

Orden är Sveriges statsminister Stefan Löfvens, som några dagar före jul berättade vem han anser borde ha tilldelats litteraturvärldens absolut finaste pris.

I dag är det exakt 15 år sedan Astrid Lindgren dog, och statsministerns citat är ett av många tecken på att hon fortsätter att engagera. I slutet av förra året reagerade till exempel hennes barnbarn Olle Nyman mycket starkt på att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lyfte fram Lindgren som sin nationalromantiska inspirationskälla.

– Nej, Jimmie Åkesson, Astrid Lindgren var inte en nationalromantisk författare. Vi som kände henne kan säga att hon hade varit mycket sorgsen över en politisk diskussion som ställer människor mot människor, som delar upp mänskligheten i vi och dem, skrev han i en debattartikel i Expressen.

Engagemang

Enligt Lillemor Torstensson, informatör på Svenska barnboksinstitutet och guide i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan i Stockholm, är en av förklaringarna till Astrid Lindgrens ständiga aktualitet just hennes engagemang i sådana allmänmänskliga frågor.

– Hon ställde sig upp mot Gunnar Sträng, fällde nästan en regering, var engagerad i djurrens rätt och mot barnagan. Hennes krigsdagböcker visar också att hon var otroligt medveten om vad som händer i världen och i hennes litteratur är det tydligt att hon alltid satte barnet främst, säger hon.

Levande litteratur

En annan förklaring är att hennes böcker ständigt hålls levande.

– Dels kommer de i nyutgåvor hela tiden, dels lär många känna böckerna genom att så många av dem filmatiserats. Fler och fler upptäcker henne hela tiden, säger Lillemor Torstensson.

Astrid Lindgren föddes i Vimmerby 1907 och avled den 28 januari 2002 i sitt hem i Stockholm. Hon skrev över 40 böcker som har översatts till närmare 100 olika språk.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning