Minst 60 döda i tankbilsolycka i Kongo-Kinshasa

Staden Kisantu i västra Kongo-Kinshasa. Bild: TT

Omkring 60 personer har omkommit i en brand i samband med en trafikolycka med en tankbil i Kongo-Kinshasa, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer. Ytterligare runt 100 har skadats.

17 november 2016, Moçambique: Minst 93 dör och tiotals skadas när en tankbil exploderar medan hundratals människor försöker samla ihop bensinen.

8 maj 2016, Afghanistan: Två bussar krockar med en tankbil och minst 73 mister livet.

16 september 2015, Sydsudan: Minst 203 dör och 150 skadas då de försöker samla bränsle från en förolyckad tankbil väster om huvudstaden Juba.

11 januari 2015, Pakistan: En buss krockar med en tankbil utanför Karachi. Minst 62 människor dör i branden.

12 juli 2012, Nigeria: Minst 104 människor dör när de tar tillvara bränsle efter en tankbilsolycka i södra landet.

2 juli 2010, Kongo-Kinshasa: 292 människor mister livet vid en tankbilsolycka. Några av dem medan de samlar bränsle, andra när de tittar på fotboll på tv i närheten.

9 oktober 2009, Nigeria: Mellan 70 och 80 dör i Anamabra i sydost när en tankbil exploderar och tänder eld på flera fordon.

26 mars 2007, Nigeria: Minst 93 förlorar livet i Kaduna när de samlar bränsle efter en tankbilsolycka.

Olyckan inträffade på motorvägen mellan huvudstaden Kinshasa och hamnstaden Matadi, i höjd med staden Kisantu, som ligger omkring tolv mil väster om Kinshasa. Tankbilen, som var lastad med olja, krockade med en buss, enligt källor till den lokala nyhetssajten Digital Congo.

– Vi sörjer de omkring 60 döda. Det finns även omkring 100 personer med andra gradens brännskador, säger viceguvernören i provinsen Central, Atou Matubuana Nkuluki.

Samlar läckande bensin

Bilder som publiceras i lokala medier visar hur den utbrända tankbilen vält och lagt sig på sidan på en grusväg. Andra bilder visar kraftig rök som stiger från vraket efter olyckan. Enligt FN-radiostationen Okapi spred sig branden snabbt till omkringliggande byggnader, som slukades av lågorna. Vittnen på plats beskriver också att boende i området där olyckan ägde rum skyndade sig dit med behållare för att ta vara på läckande bensin, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

Landets vice premiärminister José Makila leder en delegation som lämnat huvudstaden Kinshasa för att ta sig till olycksplatsen, rapporterar den kongolesiska nyhetssajten Actualité.

Vägarna i det centralafrikanska landet är ökända för sitt undermåliga skick efter år av krig och bristande underhåll. Sommaren 2010 dödades närmare 300 människor när en oljetankbil välte och exploderade i provinsen Syd-Kivu.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning