"Femtio barn dör medan vi sitter och diskuterar pengar"

Några av de 7–9 miljoner människor i Jemen som är i behov av hjälp står i en matkö i huvudstaden Sanaa. FN behöver dubbelt så mycket pengar som givarkonferensen lovat. Bild: EPA / YAHYA ARHAB

Givarländer lovar över en miljard dollar för att hantera den humanitära krisen i Jemen. Parterna i inbördeskriget förhindrar ändå hjälpen att nå fram. – Vi bevittnar en hel generation svälta, säger FN-chefen.

Länderna på FN:s svensk-schweiziska givarkonferens lovar 1,1 miljarder dollar för att förhindra att världens största humanitära kris i Jemen eskalerar till massvält. Summan motsvarar ungefär hälften av behovet på 2,1 miljarder, uppger FN.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att Jemen, som är arabvärldens fattigaste stat, står inför en tragedi av ofattbara proportioner. Hungersnöden är redan ett faktum.

– I snitt dör ett barn under fem år var tionde minut av orsaker som kunde ha förhindrats. Det betyder att femtio barn dör bara medan vi sitter här och diskuterar pengar, säger han på konferensen.

Fram till konferensen hade man fått ihop bara 15 procent av den summa som behövs. Tack vare löften från bland andra Saudiarabien (150 miljoner dollar), Kuwait (100 miljoner), USA (94 miljoner) och Tyskland (55 miljoner) är man nu uppe i strax över 50 procent.

Jemen är även i normala fall högst beroende av livsmedelsimport. Krisen handlar om en akut livsmedelsbrist som försvåras av inbördeskriget och av en handelsblockad som Saudiarabien leder.

– Så länge kriget och blockaden fortsätter befarar jag att inga givarkonferenser och inget bistånd kommer att räcka till för att matcha behovet, säger Hisham al-Omeisy, politisk analytiker, till The Guardian.

Enligt FN är nästan 19 miljoner människor eller två tredjedelar av Jemens befolkning, i behov av humanitär hjälp. Den allvarliga livsmedelsbristen påverkar mer än 6 miljoner. FN:s livsmedelsprogram uppger att nästan 2,2 miljoner barn är undernärda, och en halv miljon av dem så svårt att de är i livsfara.

– Vi bevittnar en hel generation svälta, säger Guterres och manar till snabba ingrepp för att effektivera insatsen.

Banditer gör jätteklipp

Problemet är inte bara att det finns för lite pengar för mat och mediciner att leverera till Jemen. Hisham al-Omeisy klandrar Saudiarabien för att blockaden mot Jemen uttryckligen förhindrar biståndsförsändelserna från att nå de nödställda.

– Å andra sidan förhindrar också lokala grupper och krigsherrar hjälptransporterna, och tidvis plundras och säljs biståndsvarorna på den svarta marknaden. Medan huthi-rebellerna blockerar vissa städer gör andra, inklusive Jemens saudiskstödda regering, otroliga vinster på att skapa brist och prishöjningar på varor som till exempelvis bränsle, säger han till The Guardian.

Man kunde tycka att världens ögon borde fokusera på en kris av sådana här mått, men dessvärre är krishärdarna många.

– Läget är oerhört svårt. Tyvärr har konflikten i Jemen hamnat i skuggan av konflikterna i Syrien och Irak, säger Melker Måbeck, internationell chef i svenska Röda korset, till nyhetsbyrån TT.

Måbeck bedömer att den humanitära situationen kommer att förbli krisartad en tid framåt.

– Det behövs stora mängder mat och medicin.

Enligt FN förvärras situationen så snabbt att krisen kan bli irreversibel inom några månader.

18,8 miljoner människor behöver humanitär hjälp eller skydd i Jemen. Över 7 000 civila har dött och över 42 000 skadats sedan våldet eskalerade till inbördeskrig för två år sedan. Landet är vid randen av en social, ekonomisk och institutionell kollaps.

Matbristen är den svåraste i hela världen: 7 miljoner människor vet inte var eller om de får nästa måltid. Vartannat barns tillväxt har stannat av. 2 miljoner jemeniter är flyktingar i sitt eget land.

Jemen är till 90 procent importberoende av livsmedel och medicin, men landets största hamn fungerar inte till fullo. Medicinbristen är akut. Många läkare jobbar gratis. Rent vatten är en bristvara för över 8 miljoner. Risken för epidemier av kolera och dengue ökar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning