Femte raka segern för svenska damerna – blåvita häcktrions trippel damernas höjdpunkt

Nooralotta Neziri vann häcksprinten före Tammerforsdamerna Lotta Harala och Reetta Hurske. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sverige vann Sverigekampen på damsidan som väntat med klara siffror men den avslutande dagen bjöd ändå på en handfull positiva besked av de blåvita idrottarna.

Det blev en svensk Sverigekampsseger också i damkampen då blågult för femte året i följd spöade Finlands damer. Slutsiffrorna skrevs 221–186.

Men helt utan finländska höjdpunkter behövde publiken i Tammerfors inte vara.

Publikfavoriterna Nooralotta Neziri, Lotta Harala och Reetta Hurske löpte hem dagens enda finländska trippelseger på den korta häcken. Neziri kom i mål på 13,13, Harala på 13,17 och Hurske på 13,31.

– Det var helt kul, landskampstämningen är alltid bra. Löpandet kändes förvånansvärt bra, säger vinnaren Neziri.

Sett till förhandsstatistiken var Haralas notering den bästa då hennes rekord skrivs 13,07. Då Hurske och Neziri nu avslutar sina individuella säsonger väljer Harala att fortsätta jaga nya rekordtider.

– På tisdag löper jag i Tyskland och om en vecka i Schweiz. Säsongen i sin helhet har varit positiv men det grämer att jag varit jämn och inte fått till en topptid. Formen är fortfarande bra så kanske att jag ännu hinner förbättra mitt PB i år, säger Harala.

Säsongsbästa av Saga Andersson

I höjdtävlingen tangerade Heta Tuuri sitt personbästa och klättrade upp till en andraplats i den inhemska årsstatistiken bakom Ella Junnila (SB 190) med ett hopp på 188. I stavtävlingen drog Angelica Bengtsson det längsta strået då hon klarade 473. Wilma Murto kom tvåa på 442 före nordiska rekorddamen Michaela Meijer. Elina Lampela klarade 432 och Esbo IF:s Saga Andersson förbättrade sitt säsongsbästa till 412.

I längdgropen slog sjukamparen Maria Huntington en kil mellan svenskorna då hon kom trea på utmärkta 6,45.

Sara Kuivisto avslutade damernas kamp med en snygg seger på 800 meter – hennes första på sträckan i fråga i landskampsammanhang. Kuivisto reser i veckan till Mellaneuropa där hon inom loppet av två veckor gör tre 800-meterslopp.

– Målet är att sätta rekord, säger Kuivisto bestämt.

– Jag har säkert aldrig varit så här taggad över att få tävla, fortsätter den formstarka medeldistanslöparen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning