Femte matchen i följd utan seger för HIFK

Tuomas Mustonen är HIFK:s bästa målskytt för tillfället med sina åtta fullträffar i division 1.Bild: Tommi Willberg

Division 1-mötet mellan HIFK och AC Kajaani fick ett dramatiskt slut med två mål på tilläggstid. Tuomas Mustonen såg ut att bli matchhjälte för Helsingforslaget men gästernas sena kvittering rövade HIFK på segern.

– Vi kan inte segra om vi släpper in två mål, lyder HIFK-lotsen Teemu Kankkunens sammanfattning av kvällens möte mot AC Kajaani.

Kankkunen vet vad han talar om då Helsingforslaget nu spelat fem matcher i följd utan seger och släppt in totalt nio mål i dessa. I anfallsväg har laget producerat näst flest mål i division 1, men mot Kajaani var det mycket trögt med målskyttet – trots två gjorda mål.

– Någon statistikexpert kan säkert kolla upp hur många målchanser vi hade. Vi är tvungna att arbeta enormt mycket för mål just nu. Jag säger inte att vi skulle ha otur, men det känns som att vi släpper in lätta mål och har det svårt med målskyttet, fortsätter Kankkunen.

I mötet mot Kajaani kontrollerade IFK matchen och skapade en hyfsad mängd lägen, men till exempel det danska nyförvärvet Casper Olesen slösade en handfull med chanser.

Som så ofta tidigare var det de försvarande gästerna som lyckades näta det inledande målet. I den 60:e minuten kontrade Kajaani snabbt och en passning nådde målsprutan Michael Ibiyomi i IFK-boxen och nigerianen slog säkert in sin åttonde fullträff för säsongen.

– Vi lyckades väl med vår spelplan. Att ställa upp med tre anfallare försvårade HIFK:s spelöppning, kommenterar gästernas tränare Mika Lumijärvi.

HIFK kvitterade dock snabbt med en tung kanon av spanjoren Fernando Cozar Torres. Laget fick en indirekt frispark tio meter från målet efter att gästernas målvakt Elias Tuomarila tagit emot en passning med händerna. Fyra IFK-spelare ställde sig bakom bollen men det var Cozar Torres som fick avsluta det läckra mönstret.

– Jag tänkte att de andra spelarna kan skjuta, men det kan jag också så varför inte. Jag försöker alltid pricka i de tomma hörnen och denna gång gick det väl, säger Cozar Torres om sin fullträff.

Två mål på tilläggstid

Länge såg det ut att Kajaani skulle lyckas avvärja hemmalagets jakt efter ett segermål, men på tilläggstid hittade IFK:s bästa målskytt Tuomas Mustonen rätt med en styrning strax framför målet. HIFK-klacken exploderade i jubel och segerfesten började komma i gång – men alldeles för tidigt. I den 97:e minuten, matchens sista händelse, fick Kajaani en frispark som förstörde kvällen för Helsingforslaget. Bollen studsade i mål via flera spelare och dömdes som eget mål.

HIFK fortsätter som serietvåa, men i och med att tabelltoppen EIF i omgångens andra match besegrade Klubi 04 med 5-0 skiljer nu fem poäng åt lagen.

– Det är onödigt att se på serietabellen. Vi måste koncentrera oss på att förbättra det egna spelet och vara mer ödmjuka, bäddar Kankkunen inför fortsättningen.

Resultat

Division 1:

HIFK-AC Kajaani 1-1

'61 0-1 Michael Ibiyomi (AC Kajaani)

'64 1-1 Fernando Cozar Torres (HIFK)

'90+4 2-1 Tuomas Mustonen (HIFK)

'90+7 2-2 Eget mål (AC Kajaani)

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00