Femstjärnig populistprotest

Bild: Lehtikuva/Filippo Monteforte

Samma veckoslut som den tyska politiska krisen äntligen är över får en ny potentiell politisk kris sin början i ett annat stort EU-land, Italien.

Valresultatet i söndagens parlamentsval i Italien blev ungefär det som man hade befarat. Inget av de tre blocken fick en majoritet och nu väntar mycket svåra regeringsförhandlingar. Det krävs en blocköverskridande regering för majoritet vilket inte blir lätt och även om det lyckas leder det sannolikt till en instabil regering. Nyval är inte alls uteslutet.

Det parti som president Sergio Mattarella troligtvis kommer att ge en chans först är det största partiet, Femstjärnerörelsen. Den endast 31-åriga partiledaren Luigi di Maio får ändå ett styvt jobb att skrapa ihop en majoritetsregering redan av den orsaken att hans parti tidigare har vägrat ingå några som helst allianser åt något håll. Nu, som valsegrare, säger han sig i alla fall vara öppen för förhandlingar.

Valet i Italien blev en stor framgång för de EU-kritiska partierna, inte minst Femstjärnerörelsen och Lega (tidigare Lega Nord). Tillsammans fick partierna som förhåller sig skeptiska till EU över hälften av rösterna. Det är anmärkningsvärt i ett land som länge var känt som ett av de mest EU-positiva.

Det är fråga om en massiv protest från italienarnas sida. Femstjärnerörelsen har profilerat sig som en kritiker av etablissemanget och med populistiska löften om bland annat en medborgarlön som den italienska ekonomin knappast kan bära har det burit långt. Partiet har skördat stora framgångar bland annat i landets södra delar där arbetslösheten är väldigt hög.

Femstjärnerörelsen hade förutspåtts en valseger, men den blev större än väntat trots att partiet kort före valet skakades av en skandal kring oklarheter i partiets bokföring. Inte heller partiets misslyckade styre i Rom tycks ha påverkat väljarna. Partiet ställde upp för första gången i parlamentsvalet för fem år sedan och fick genast en fjärdedel av rösterna. I söndagens val steg väljarstödet till 32 procent och Femstjärnerörelsen är nu odiskutabelt störst i Italien eftersom inget annat parti ens nådde 20 procent.

Center-högeralliansen blev störst som block, men nådde inte majoritet och internt skedde stora förändringar. Valet blev definitivt en missräkning för den tidigare mångfaldige premiärministern Silvio Berlusconi. Han fick inte själv ställa upp i valet på grund av en dom för skattebrott, men han har varit synligt med i valrörelsen och hans Forza Italia backade nu märkbart.

Lega mer än fyrdubblade sitt väljarstöd från senaste parlamentsval och blev störst i center-höger gruppen. Det ger ett intressant läge inför regeringssonderingarna då Berlusconi inte längre dominerar den här alliansen. Samtidigt är det en stor seger för de invandrarkritiska krafterna eftersom Lega och dess ledare Matteo Salvini har fört en valrörelse mot migrationen som ett huvudtema. Över 600 000 flyktingar under fyra år och ett uteblivet solidariskt stöd och hjälp från de övriga EU-ländernas sida borgade för partiets framgångar.

Den största förloraren blev regeringspartiet Demokraterna och dess center-vänsterallians. Det blev en andra storförlust för partiordförande Matteo Renzi som redan tvingades lämna premiärministerposten då han satte den på spel i en folkomröstning som han förlorade för drygt ett år sedan. Det var inte överraskande att han genast dagen efter valet meddelade att han lämnar partiordförandeskapet.

Det är inte ovanligt med svåra regeringsförhandlingar och kortlivade regeringar i Italien, men i den situation landet nu är ekonomiskt skulle ett stabilare politiskt läge vara önskvärt. Landet är starkt skuldsatt, den ekonomiska tillväxten ligger klart under EU-medeltalet och arbetslösheten noteras fortfarande i tvåsiffriga procenttal.

De invandrarfientliga krafter som nu firar stora framgångar i valet väcker också oro. Vad händer om en ny migrationsvåg över Medelhavet kommer i rörelse?

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning