Fem snackisar från Oscarsgalan

Diane Keaton och Keanu Reeves överlämnar priset för bästa originalmanus till Bong Joon-Ho. Bild: Chris Pizzello/TT-AP

Det var kanske inte den mest spektakulära Oscarsgalan.

Men några snackisar bjöds det ändå på:

Sydkoreanska tal

Regissören Bong Joon-Ho strålade som en sol när han tog emot priser. Han höll tal på koreanska, som översattes via tolk, och deklarerade att han var redo att dricka i kväll.

Eminem dök upp

När Eminem vann pris för bästa originalsång 2003 var rapparen inte på plats. Han dök i stället upp i år och framförde "Lose yourself". Trots en del tekniska problem – det såg bland annat ut som att han hade problem med medhörningen bitvis – fick Eminem en hel del i publiken att gunga med. Billie Eilish i publiken såg dock skeptisk ut.

Mångfaldsproblematik

Akademin fortsätter att brottas med mångfaldsproblematiken. Bristen på kvinnor och icke-vita var ett tema som återkom i tal, skämt och gliringar. Natalie Portman lät namnen på kvinnliga regissörer som snuvats på nomineringar i år vara insydda i det plagg hon bar på röda mattan.

Natalie Portman valde att markera mot mansdominansen bland de nominerade. Bild: Jordan Strauss/TT-AP

Phoenix tal

Joaquin Phoenix verkade tagen över att stå på scen, där han tog emot priset för bästa manliga huvudroll för sin insats i "Joker". Han ägnade sitt något märkliga tal åt att prata om att människor tappat kontakten med naturen, och kritiserande bland annat mjölkindustrin. Han hedrade också sin bror River Phoenix, som gick bort 1993.

Joaquin Phoenix verkade skakad när han tog emot sitt pris för årets manliga huvudroll. Bild: Chris Pizzello/TT-AP

Många Elsor

Hur många Elsor finns det egentligen? En hel del, visade det sig när Idina Menzel framförde "Into the unknown" tillsammans med skådespelare som gett Elsa röst i nio andra länders versioner av "Frost"-filmerna. En av dem som stod på scenen och sjöng en rad på sitt eget språk var norska Lisa Stokke.

En massa "Elsor" delar scen. Bild: Chris Pizzello/TT-AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning