Polisen hittade en död 34-åring i en hyreslokal i Helsingfors – fem personer misstänks för mord

Helsingforspolisen hittade i somras ett lik i en hyreslokal. Nu är förundersökningen av fallet klar. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Tre av de misstänkta förövarna misstänks även ha försökt skjuta offret en vecka tidigare. Skotten träffade då inte honom och en vecka senare misshandlades han till döds.

Helsingforspolisen har blivit klar med sin förundersökning av ett misstänkt brott mot liv i Krämertsskog i Helsingfors den 28-29 juli i år.

Fem personer misstänks för mord.

Fallet inträffade i en lokal som klubben MC Apache hyr. Fallet kom till polisens kännedom då de i samband med en annan undersökning fann en 34-årig mans döda kropp den 29 juli.

"Baserat på förundersökningen misstänker vi att en narkotikarelaterad konflikt som trappats upp under en längre tid ligger bakom", säger undersökningsledaren kriminalkommissarie Mikko Nikkanen vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen misstänker att förövarna försökte skjuta offret redan en vecka tidigare i Fiskehamnen i Helsingfors, men skottet träffade då inte honom.

Den 28 juli kallades offret till hyreslokalen i Krämertsskog där han misshandlades av flera personer. Polisen misstänker att misshandeln var långvarig och att olika verktyg har använts för att slå offret.

Slutligen dog offret på grund av skadorna av misshandeln.

"De som inte misstänks för att ha utfört själva misshandeln är i stället misstänkta för att ha sett och hört vad som skedde utan att förstå att ingripa. Ett flertal personer misstänks också i efterhand ha försökt mörka det skedda. Man försökte göra sig av med liket, lokalen städades grundligt och man gjorde sig av med blodiga kläder och föremål", säger Nikkanen.

De misstänkta är fyra män och en kvinna. De är alla häktade. Tre av dem är dessutom misstänkta för dråpförsöket i Fiskehamnen.

Utöver det är ett flertal andra personer som befann sig på brottsplatsen misstänkta för olika brott, bland annat skyddande av brottsling och brott mot griftefrid.

Både fallet i Fiskehamnen och det i Krämertsskog går vidare till åtal den här veckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning