Fem personer dömdes till fängelse i omfattande droghärva

Helsingfors tingsrätt dömde fem personer till fängelse för narkotikabrott i en omfattande droghärva på fredagen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Värdet på försäljningen av drogerna och dopningsmedlen är hundratusentals euro.

Helsingfors tingsrätt dömde fem personer till fängelse för narkotikabrott på fredagen.

Tre av förövarna dömdes till fängelsedomar som överskrider 10 år. Den längsta fängelsedomen är 11 år och den kortaste är åtta månader.

De dömda männen har sålt droger, dopningsmedel och mediciner via det krypterade Tor-nätverket och webbplatsen Silkkitie under åren 2014–2021.

Förövarna har bland annat sålt amfetamin, kokain, ecstasy, LSD, subutex, hormoner och en lång rad olika dopningsmedel, som har skickats till privatpersoner i olika delar av landet per post. Den geografiska basen för brottsligheten har varit förlagd till Raumo, Lahtis och huvudstadsregionen.

Värdet på försäljningen är hundratusentals euro. En stor del av köpen har betalats med kryptovalutor. Förövarnas kriminellt förvärvade bitcoins och likvida tillgångar tillfaller nu staten.

"Distributionen av drogerna och dopningsmedlen har varit långvarig och omfattande och marknadsföringen har skett helt öppet i Tor-nätverkets försäljningskanal. Brotten som helhet är grova", skriver Helsingfors tingsrätt i domslutet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning