Fem nya grenar till OS 2020

Japanska Yoshiro Mori är ordförande för organisationskommittén för OS i Tokyo år 2020. Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Den internationella olympiska kommittén har godkänt fem nya idrottsgrenar till sommar-OS år 2020. I Tokyo om fyra år kommer det också att tävlas i baseball/softball, karate, skateboarding, surfing och sportklättring.

Beslutet om att tillägga de fem nya grenarna gjordes av den internationella olympiska kommittén, IOK, efter förslag av organisationskommittén för OS i Tokyo 2020.

De nya grenarna kommer inte att påverka de existerande idrottar- och evenemangsmängderna för OS. Beslutet är inte heller bindande för framtida OS värdar. Enligt IOK:s pressmeddelande togs diverse faktorer i beaktande då beslutet fattades, bland annat inverkan på könsfördelningen i OS och grenarnas popularitet bland unga.

– Införandet av paketet med de nya grenarna kommer att gynna unga atleter en möjlighet att uppfylla drömmen av att tävla i olympiska spelen och inspirera dem att uppnå det bästa möjliga både inom sport och i livet, säger ordförande för organisationskommittén för OS i Tokyo Yoshiro Mori i pressmeddelandet.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54