Fem friidrottare klara för EM – ett oväntat namn med

Tero Pitkämäki är lättad över att ha blivit uttagen redan nu. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Elmo Savola är klar för sitt första seniormästerskap.

Bland de fem första friidrottarna som är uttagna till EM i Berlin finns ett oväntat namn: tiokamparen Elmo Savola. De fyra andra är gångarna Aleksi Ojala och Aku Partanen, spjutkastaren Tero Pitkämäki och maratonlöparen Anne-Mari Hyryläinen.

Savola, 22, klarade resultatgränsen i tiokamp i U23-EM i Bydgoszcz i somras. Han tog brons med resultatet 7 956. EM blir hans första seniormästerskap.

– Det är alltid en lättnad att bli tidigt uttagen, säger han.

– Jag har som mål att förbättra min snabbhet lite under träningssäsongen. Det skulle vara till stor nytta i många av grenarna.

Tero Pitkämäkis träning har gått bra. Den sjufaldiga mästerskapsmedaljören är klar för sitt sjätte EM.

– Det ger lugn i sinnet att inte behöva jaga kvalgränsen, fast jag oftast kunnat göra resultat genast i början av säsongen, säger Pitkämäki som gjort en liten ändring i sin kastteknik.

– Jag höll i spjutet första gången i måndags. Det nya greppet kändes helt bra, säger han.

Anna-Mari Hyryläinen klarade resultatgränsen på maraton två gånger i somras. I Dubai löpte hon på 2.32,19 och i VM i London på 2.35,33. Hon var sjunde bäst av européerna i London.

– Nu kan jag ta min nästa start med en liten risk, då jag inte har någon press på mig att göra ett bra resultat, säger Hyryläinen som tänker tävla igen i Dubai i januari.

Det slutliga laget kommer att bestå av omkring 40 idrottsutövare. Laget kompletteras nästa gång efter hallsäsongen. Laget ska vara klart senast 29 juli 2018.

HBL

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning