Fem friidrottare klara för EM – ett oväntat namn med

Tero Pitkämäki är lättad över att ha blivit uttagen redan nu. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Elmo Savola är klar för sitt första seniormästerskap.

Bland de fem första friidrottarna som är uttagna till EM i Berlin finns ett oväntat namn: tiokamparen Elmo Savola. De fyra andra är gångarna Aleksi Ojala och Aku Partanen, spjutkastaren Tero Pitkämäki och maratonlöparen Anne-Mari Hyryläinen.

Savola, 22, klarade resultatgränsen i tiokamp i U23-EM i Bydgoszcz i somras. Han tog brons med resultatet 7 956. EM blir hans första seniormästerskap.

– Det är alltid en lättnad att bli tidigt uttagen, säger han.

– Jag har som mål att förbättra min snabbhet lite under träningssäsongen. Det skulle vara till stor nytta i många av grenarna.

Tero Pitkämäkis träning har gått bra. Den sjufaldiga mästerskapsmedaljören är klar för sitt sjätte EM.

– Det ger lugn i sinnet att inte behöva jaga kvalgränsen, fast jag oftast kunnat göra resultat genast i början av säsongen, säger Pitkämäki som gjort en liten ändring i sin kastteknik.

– Jag höll i spjutet första gången i måndags. Det nya greppet kändes helt bra, säger han.

Anna-Mari Hyryläinen klarade resultatgränsen på maraton två gånger i somras. I Dubai löpte hon på 2.32,19 och i VM i London på 2.35,33. Hon var sjunde bäst av européerna i London.

– Nu kan jag ta min nästa start med en liten risk, då jag inte har någon press på mig att göra ett bra resultat, säger Hyryläinen som tänker tävla igen i Dubai i januari.

Det slutliga laget kommer att bestå av omkring 40 idrottsutövare. Laget kompletteras nästa gång efter hallsäsongen. Laget ska vara klart senast 29 juli 2018.

HBL