Fem frågor till en expert och tio frågor i ett quiz – allt om finlandssvensk mat

Stekt strömming och potatis har i alla fall tidigare varit en klassiker. Men när såg din tallrik senast ut så här? Bild: Mostphotos

Vi ställde fem frågor om mat till förste arkivarie Yrsa Lindqvist på Svenska litteratursällskapet. I quizet här under kan du testa vad du vet om våra lokala och regionala delikatesser.

Vad är typiskt för finlandssvensk matkultur?

– Typiskt är att vi är bosatta vid kusten, vilket betytt skärgårdskultur och mycket fisk. Historiskt har man seglat med fisk till marknader i Reval och Stockholm. Men också på senare tid har influenserna i hög grad kommit från Sverige. Eftersom det inte finns någon finlandssvensk populärkultur har man läst de svenska veckotidningarna och i Österbotten också sett svensk tv. Den vägen har man fått massor med influenser, som recept och sådant.

Vilken typ av regionala skillnader finns historiskt och i nutid?

– Det finns inte jättestora skillnader. Vanligt i allmogemiljön var att koka fisken ovanpå potatisen, det förekom på många ställen med många olika namn. Det finns regioner som varit noggranna med sin grej. Ingå kallar potatisgröten sin, trots att potatisgröten har funnits på många olika ställen. Klimpsoppa tycker man att är österbottniskt, men å andra sidan lagade man klimpsoppa också i Liljendal.

– I dag är det mer professionaliserat. Närpes är känt för sina tomater, rekoringarna kommer från Österbotten. Det är inte så mycket vad folk äter – utan mer att olika ställen har profilerat sig på ett visst sätt. Ett annat exempel är Västnyland där man jobbat medvetet med ett slow food-tänk. Den årliga marknaden i Fiskars har blivit ett stort evenemang som samlar matintresserade från hela Nyland.

Yrsa Lindqvist svarar på frågor om finlandssvensk mat. Bild: Dann Pettersson

Hur har maten och matkulturen förändrats under de senaste 50 åren?

– På 1970-talet var man ännu jättetänd på färdigmat, alltså pulver, konserver och frysvarorna som precis hade kommit. I dag vill ingen erkänna att man köper färdiga mikroportioner till familjen. Det är mera eftersträvansvärt att äta enligt säsong. Du ska ha riktiga råvaror och så ska du köpa lokalt.

En annan avgörande förändring under de senaste 50 åren är matsvinnet.

– På 1970-talet tror jag inte att vi kastade bort mat alls. Då fanns en generation som faktiskt hade upplevt hungersnöd under krigen, säger Lindqvist.

Hur har dryckerna och dryckeskulturen förändrats under de senaste 50 åren?

– I dag är komjölk ganska ute som dryck. Vuxna ska inte alls dricka komjölk, det är inte alls okej längre. Det är vitsigt hur man tidigare propagerade för hur hälsosamt det var att dricka mjölk.

– Alko har blivit ett självköp och alkoholkulturen har blivit mycket liberalare. På 70-talet fanns det typ fyra vinsorter och de var alla ganska söta. I dag dricker vi kanske mindre sprit men mera vin. Kafékulturen har också kommit från kontinenten. Det senaste är mandel-, soja- och havremjölk. Om man tänker på hur många ölsorter det finns i en butik, så var det först på 70-talet som mellanölen kom till butikerna.

Finns det någon dryck och maträtt som är typiskt finlandssvensk?

– Alldeles stereotypt kan man säga att snapsen och snapsvisan. Men det gäller ju inte alls alla finlandssvenskar, utan mer i akademiska och borgerliga kretsar. Alla kindpussas ju inte heller i Svenskfinland.

– Stekt strömming och potatismos, men det är oklart om det ännu äts som vardagsmat. Det är kanske mer frågan om en stereotyp. En sak som kanske inte är en maträtt men typiskt finlandssvenskt, är att finlandssvenskar hellre har mandelmassa än sylt i fastlagsbullen. Medan man i till exempel Jyväskylä säljer 70 procent sylt. Det är tydligt att det kommer från Sverige där mandelmassan är vanligare, där finns inte fastlagsbullar med sylt.

– När jag gått förbi Micke Björklunds hamburgerrestaurang på Stokis, så tycker jag att man alltid hör svenska. Vi går dit för att det är Micke Björklund, medan en finskspråkig kanske går till Tomi Björck eller någon annan kändis.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning