Slut på tvivlet om ryskt sabotage? – Fem frågor kring Muellers senaste åtal

Av en orsak som för omvärlden är oklar, har Trump upprepade gånger vägrat lägga skulden på Ryssland, och istället hävdat att det kan ha varit Kina som låg bakom hackandet eller en överviktig ensamvarg på sin soffa. Bild: Lehtikuva/AFP/Brendan Smialowski

Åklagaren Robert Mullers åtal mot tretton ryssar visar i detalj hur Ryssland försökte påverka den demokratiska processen och det amerikanska presidentvalet med brottsliga medel.

Den särskilde åklagaren Robert Muellers åtal mot tretton ryska individer beskriver för första gången i detalj det som de amerikanska underrättelseorganen hävdat redan länge och som president Donald Trump för det mesta varit ovillig att erkänna offentligt; att Ryssland försökte så split i den demokratiska processen och påverka det amerikanska presidentvalet med brottsliga medel.

Åtalen presenterar detaljer om ett ryskt informationskrig med hjälp av falska identiteter i sociala medier och finansiering av propaganda mot i huvudsak Hillary Clinton, men delvis också Trump.

Av en orsak som för omvärlden är oklar, har Trump upprepade gånger vägrat lägga skulden på Ryssland, och istället hävdat att det kan ha varit Kina som låg bakom hackandet eller en överviktig ensamvarg på sin soffa. Han har gång på gång beskrivit det hela som struntprat och bluff, men det kan han svårligen fortsätta med nu.

Vems är skulden?

Åtalet beskriver företaget Internet Research Agency i Sankt Petersburg som det nervcentrum som styrde försöken att nå och påverka miljoner amerikaner via sociala medier. Företaget anses allmänt vara en så kallad trollfabrik med uppdrag att fylla internet med information som gynnar Ryssland, men Muellers åtal pekar inte direkt ut den ryska regeringen eller president Vladimir Putin. De amerikanska underrättelseorganen har visserligen tidigare antytt att de anser att den ryska statsmakten ligga bakom inblandningen. De nu åtalade är ryska individer som med största sannolikhet sitter tryggt i Ryssland med föga risk för att utlämnas till USA.

Påverkades valresultatet?

En eventuell orsak för Trumps ointresse för den ryska inblandningen är hans rädsla för allt som kan ifrågasätta legitimiteten av hans valseger. Följaktligen var han snabb att påpeka på twitter att åtalet visar att valresultatet inte påverkades av den ryska inblandningen. Trump har rätt i att åtalet undviker noggrant alla påståenden om att valresultatet påverkats av informationskriget.

Det säger sig självt att ett dylikt påstående vore hart när omöjligt att påvisa. Men åtalet säger inte heller det motsatta. Det fastställer inte att resultatet inte påverkades. Det åtalen antyder är att Ryssland ville påverka resultatet till Trumps fördel och skred till verket för att göra det, även om också anti-Trump propaganda stöddes efter valdagen.

Var Trump inblandad?

President Trump skrev också på twitter genast efter att åtalen offentliggjorts att utredningen inleddes långt innan hans presidentkampanj startade. Med det ville han antyda att han inget hade att göra med inblandningen och att ingen maskopi ägde rum. Åtalet beskriver visserligen kontakter mellan falska konton på social medier, som öppnats av ryssar, och medlemmar i Trumps kampanj, men inga amerikaner utpekas som skyldiga i åtalet utan i stället som oskyldigt delaktiga aktörer. Varken kampanjen eller Donald Trump utpekas med andra ord för några som helst oegentligheter.

Betyder det här att Trump är rentvådd?

Åtalet mot de ryska individerna rentvår inte president Trump eller medarbetare i hans kampanj.

Detta bör ses helt enkelt som ett åtal mot tretton ryssar som Mueller anser att brutit mot lagen. Det finns ingenting i åtalet som antyder att utredningen kring kontakterna mellan Trump-kampanjen och ryska aktörer är avslutad. Detsamma gäller utredningen kring Trump och den eventuella obstruktionen av rättvisa. Obekräftade uppgifter i amerikanska medier gör gällande att Mueller så sent som denna vecka har gjort ytterligare intervjuer med vittnen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03