Fem döda i strider om hamnstad i Jemen

Strider pågår om hamnstaden al-Hudaydah i Jemen. Bild: TT

Minst fem civila, bland dem ett barn, miste livet när deras hem nära den viktiga hamnstaden al-Hudaydah i det krigshärjade Jemen utsattes för granateld.

Det är oklart vad som egentligen hände. Saudistödda regeringsstyrkor och Huthirebellerna, som anses ha stöd av Iran, lägger skulden för attacken på varandra.

Hamnstaden al-Hudaydah har varit föremål för strider i flera år. Den ligger cirka 15 mil sydväst om huvudstaden Sanaa och är central för att mat, medicin och annan humanitär hjälp ska kunna föras in till Jemens nödlidande befolkning.

Parallellt pågår dödliga strider om oljestaden Marib. På lördagen hette det att omkring 50 personer dödats i sammandrabbningar, ungefär lika många på båda sidor. Och på söndagen meddelade regeringsstyrkor att de avvärjt en robotattack som Huthirebellerna avfyrat mot Saudiarabiens huvudstad Riyad. Flera bestyckade drönare som var på väg mot landet ska också ha stoppats.

Kriget i Jemen har krävt tiotusentals liv sedan det bröt ut 2014. Omkring 3,3 miljoner människor har enligt FN tvingats på flykt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning