Sex döda i moskéskjutning i Kanada

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Alice Chiche

Sex personer har skjutits ihjäl under kvällsbönen i en moské i staden Québec i Kanada. Två personer har gripits, enligt polisen.

Både Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Québecs premiärminister Philippe Couillard kallar det ett terrordåd. Två personer har gripits och "situationen är under kontroll", enligt polisen.

Skottlossningen inträffade vid klockan 20 lokal tid när omkring 40 personer, enligt vittnen, befann sig i moskén i stadsdelen Sainte-Foy.

Det är ännu oklart vilka gärningsmännen är och vad motivet är.

Trudeau fördömer i ett uttalande "terroristattacken på muslimer" och framför sina djupaste kondoleanser till de drabbades vänner och familjer. Trudeau skriver också att mångfald är Kanadas styrka, och att religiös tolerans är något som kanadensare värdesätter högt.

Upp till tre skyttar var inblandade, uppger ett vittne för Reuters. Stadens polis twittrar att två misstänkta gärningsmän har gripits och bekräftar att sex personer har dött.

– Det är många offer... det är döda, säger Québecpolisens talesperson Étienne Doyon.

Mest män ska ha befunnit sig i moskén vid tiden för dådet, säger han.

"Sköt bedjande människor"

Ett vittne berättar för CBC om två maskerade gärningsmän:

– Jag tyckte att det lät som om de talade med Québec-accent. De började skjuta, och när de sköt skrek de "Allahu akbar!" (Gud är större). Kulorna träffade människor som bad. Människor som bad förlorade sina liv. En kula passerade strax över mitt huvud, säger vittnet.

– Det var till och med barn. Det var till och med en treåring som var där med sin pappa.

Moskén ligger i Québec City Islamic Cultural Center.

– Varför händer det här? Det är barbariskt, säger centrets ledare Mohamed Yanguihan.

Yangui var själv inte inne i moskén när skottlossningen inträffade. Han säger att han fick desperata samtal från människor under kvällsbönen.

"Under kontroll"

Polisen och flera ambulanser skickades efter larmet till Québec City Islamic Cultural Center, och platsen spärrades av. Kraftigt beväpnad polis gick in i moskén.

Polisen twittrade senare att läget är under kontroll, platsen är säkrad och att människor evakuerats.

En av de misstänkta gärningsmännen greps efter vad som verkar ha varit en jakt som slutade vid l'île d'Orléans, enligt lokala medier.

Enligt AFP utesluter polisen inte att någon skyldig kan ha flytt från platsen.

– Vi utesluter inte att det kan finnas en tredje gärningsman, säger polisen till lokal-tv-kanalen TVA Nouvelles.

Ministrar twittrar

"I kväll sörjer Kanada de som dött i den fega attacken mot en moské i Quebec. Mina tankar går till offren och deras familjer", skriver Trudeau på Twitter.

Landets säkerhetsminister Ralph Goodale twittrar att han är mycket sorgsen över de döda och skadade. Québecs premiärminister Philippe Couillard twittrar att staden mobiliserar för att invånarna ska vara säkra. "Solidaritet med Québecs muslimska invånare", skriver han.

Tidigare har moskén i Quebec utsatts för trakasserier. I juni 2016 lämnades ett grishuvud utanför moskén.

Den fransktalande staden är huvudstad i provinsen Québec och har runt en halv miljon invånare.

Många muslimska invånare

Québec stad har många muslimska invånare och den drabbade moskén, i Québec City Islamic Cultural Center, är en av totalt sex moskéer. Med sina cirka 5 000 medlemmar är moskén den största av de sex.

Québec är huvudstad i den kanadensiska provinsen med samma namn. Provinsen har en bit över 8 miljoner invånare, enligt Statistics Canada – en fjärdedel av Kanadas befolkning. I staden bor drygt en halv miljon personer.

Källa: al-Jazira

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning