Historiska regnmängder när Florence drar fram

Robert Simmons Jr och hans kattunge Survivor räddas undan översvämningarna i New Bern. Bild: TT/AP/Andrew Carter

Florence fortsätter sin framfart i North Carolina. Mängden regn under en och samma storm i USA är nu uppe i rekordnivå – på vissa ställen har det fallit över 75 centimeter. Minst fem personer har dött och 1,7 miljoner har evakuerats. Nästan en miljon personer saknar ström.

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy 2012 enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut. Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, över 3 000 omkom och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

Källor: National Hurricane Center (NHC) med flera

Trots en nedgradering från orkan till tropisk storm fortsätter Florence att orsaka kaos i North Carolina. På bilder från det drabbade området syns människor med vatten upp till låren, och enligt preliminära siffror ligger vattennivån som högst på över 75 centimeter – och nivåerna väntas stiga. Fram till söndagen kan det ha fallit upp till 127 centimeter regn i delar av sydöstra North Carolina, skriver ABC News.

– Stormen kommer att fortsätta sin våldsamma framfart i flera dagar och orsaka förödelse i vår stat. Floderna kommer att fortsätta stiga nästa vecka och översvämningarna kommer att bli värre, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper.

Han varnar också för att floder svämmar över extremt snabbt.

– Vi är mycket oroade för hela samhällen som vi tror kan utplånas.

Fem döda

Den officiella dödssiffran är fem, men enligt ABC News har den stigit till sju. En kvinna och hennes spädbarn omkom när ett träd föll över deras hus i Wilmington. I Pender County dog en kvinna som drabbats av hjärtattack men inte kunde nås av vårdpersonal. I Lenoir County omkom två män i separata händelser utomhus.

Myndigheterna har utfärdat utegångsförbud och många har blivit fångna i sina hem sedan floderna Trent och Neuse svämmat över.

– Hittills har vi räddat över 400 personer. Men vi har fortfarande ungefär 100 som behöver räddas. Cirka 1 200 har placerats i härbärgen och vi har ungefär 4 200 förstörda bostäder, säger Dana Outlaw, borgmästare i New Bern, till CNN.

På Twitter försöker myndigheterna i New Bern mana till lugn:

"Vi kommer och hämtar er. Ni kanske måste flytta upp till övervåningen, eller vinden, men vi kommer och hämtar er."

Svämmar över snabbt

Det nationella orkancentret NHC beskriver Florence som en långsam storm som kommer att hålla i sig. De varnar även för att ett antal tornados kan komma att dra in över området.

– Det är inte över än, säger Jeff Byard på katastrofmyndigheten Fema.

Vita huset meddelade under lördagen att president Donald Trump har utlyst ett katastrofläge, vilket gör det möjligt för boende i North Carolina att få ekonomiskt stöd för bland annat temporära boenden och reparationer, uppger ABC news. Presidenten ska även besöka de katastrofdrabbade områdena under nästa vecka, skriver AFP.

Artikeln har uppdaterats kl. 21.18.

I New Bern har folk fått se sina hem översvämmade under fredagen. Bild: AFP-Lehtikuva/Chip Somodevilla

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning