Fem dagars träning viktigt för hjärtat

Träning fyra till fem dagar i veckan är optimalt för att hålla kroppens centrala artärer i trim, enligt en ny studie.Bild: TT/Vilhelm Stokstad

Känner du dig duktig för att du lufsar runt i joggingspåret två gånger i veckan? Dessvärre räcker inte det för att hålla kroppens centrala artärer i fin form.

Det här visar en ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Physiology.

I stället krävs 30 minuters träning fyra till fem dagar i veckan för att se till att kroppens största artärer inte styvnar med åren. Samma ansträngning två till tre gånger i veckan hjälper bara till att trimma mellanstora artärer, enligt forskarna.

102 personer över 60 år ingick i studien och delades in i tre olika grupper, beroende på hur mycket de tränat under livets gång. Resultat: bland de som tränat mycket såg både de medelstora och centrala artärerna fina ut, till skillnad från de som tränat mindre.

Forskarna vill dock slänga in en brasklapp. Studien har inte tagit hänsyn till faktorer som kost och social bakgrund, vilka i sig kan påverka artärernas tillstånd.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00