Feltillverkade pass kan orsaka problem utomlands

Resebyråer och enskilda resenärer har gjort polisen uppmärksam på felaktiga vattenstämplar i ett flertal pass.

Enligt polisförvaltningens pressmeddelande handlar det om spegelvända vattenstämplar som beror på ett tillverkningsfel. Vattenstämplarna ska vara vända så att alla djur rör sig i samma riktning. I de aktuella fallen är det vattenstämplarna på antingen älgen eller svanen som är felvända i pass som har utfärdats och beviljats åren 2012-2016.

Polisen understryker att de felaktigt tillverkade passen trots det är giltiga resedokument och att de finländska gränsmyndigheterna är medvetna om tillverkningsfelen. Det är ändå möjligt att det uppstår problem i samband med utländska gränskontroller, varnar polisen.

Polisstyrelsen har meddelat utländska gränsmyndigheter om felen och polisen utreder för tillfället problemets omfattning.

Ifall man upptäcker att det egna passet innehåller felvända vattenstämplar är det bäst att föra det till närmaste polisstation och lägga in en ansökan om ett nytt pass, som utfärdas gratis, uppger polisen i pressmeddelandet.

Det finska Gränsbevakningsväsendet har informerats om tillverkningsfelen i pass som har tillverkats 2012-2016. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33